Otkriven futuristički dizajn unutrašnjosti Mercedesa EQS

0
556
Kabinom Mercedesa EQS i kontrolnom pločom dominira Hyperscreen, 141 cm širok zaslon

Luksuzna električna limuzina Mercedesa i prije lansiranja na tržište pokazuje ambiciju postati novi standard za luksuz, pametnu vožnju i inovacije potpomognute umjetnom inteligencijom.
EQS je oznaka za potpuno električne luksuzne limuzine Mercedesa. EQS je ujedno i prvi model koji se temelji na modularnoj arhitekturi za luksuzna i električna vozila više klase.
Prvi iskorak ka novom vozačkom i putničkom iskustvu vidjeli smo nedavno, kada su iz Mercedesa podijelili detalje o novom višenamjenskom zakrivljenom zaslonu Hyperscreen. Taj ekran činit će integralni dio unutrašnjosti vozila, a sada smo dobili i prvi dojam kako će ta unutrašnjost zaista izgledati, piše Autonet.hr.
Kabinom i kontrolnom pločom dominira Hyperscreen, 141 cm širok kontinuirani zaslon, ukupne površine gotovo 2.500 cm2. Njime se upravlja svim funkcijama vozila, dok ostalim radom automatike upravlja umjetna inteligencija koja se oslanja na preko 350 senzora kako bi učinila vožnju sigurnom i udobnom.
Unutar velikog ekrana postoji i 12 aktuatora koji pružaju haptičku povratnu informaciju (vibracije) kada vozač ili suvozač dodiruju ekran. Sve to pokreće 8-jezgreni procesor s 24 GB radne memorije, uz dodatnu kameru i senzor osvjetljenja koji reguliraju svjetlinu prikaza na ekranu. Svi prikazi su individualizirani i dinamični, a moguće je podesiti do sedam profila za različite vozače te ih prilagoditi njihovim potrebama i željama. Glasovne naredbe funkcionirat će na najmanje 27 jezika, kažu iz Mercedesa.
S koeficijentom otpora od 0,20, model EQS postavlja novi aerodinamični rekord za serijska vozila. EQS se proizvodi, zajedno sa S-klasom i Mercedes-Maybach S-klasom, u potpunosti CO2-neutralnoj tvornici kompleksa Sindelfingen, najmodernijem pogonu Mercedes-Benza. Sistemi baterija proizvode se u obližnjem pogonu Mercedes-Benza u Untertürkheimu, tvornici Hedelfingen. EQS na tržište stiže u augustu ove godine.