Otvoren GP Svilaj i novi most na granici sa Hrvatskom, autocesta Svilaj – Odžak puštena u promet

0
488
Svečano otvoren most na rijeci Savi i granični prijelaza Svilaj

Dionica autoceste Svilaj – Odžak, u dužini od 10,7 kilometara, danas od 16 sati je zvanično puštena u promet. Današnjim svečanim otvaranjem međudržavnog mosta na rijeci Savi i graničnog prijelaza Svilaj stekli su se uvjeti za puštanje u promet ove dionice.
Radovi na izgradnji dionice Svilaj – Odžak na međunarodnom koridoru 5c završeni su 2017. godine ali u to vrijeme zbog nepostojanja mosta koji bi povezao BiH sa Hrvatskom dionica nije mogla biti puštena u promet.
Predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen, koja je uz predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH Zorana Tegeltiju i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića otvorila most i granični prijelaz Svilaj, istaknula je da je i projekt izgradnje mosta Svilaj, u koji je EU investirala oko 25 miliona eura, još jedan pokazatelj da Evropska unija podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom europskom putu i da će se samo preko ovakvih investicija, kao što je izgradnja mosta Svilaj, ekonomija uspještno oporaviti od krize u kojoj se našlo u ovo pandemijsko vrijeme.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija naglasio je da je ovaj značajni projekt realiziran uz pomoć Evropske unije, ali i da je most Svilaj dokaz da zemlje u regiji imaju sposobnost građenja velikih projekata koji će povezivati građane i privredu.
Ukupna vrijednost radova na izgradnja dionice Svilaj – Odžak je bila 69,2 miliona eura sa PDV-om, a radovi su finansirani iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicijske banke (EIB) i grant sredstvima koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).
Izvođači radova na ovoj dionici su bili austrijska kompanija Strabag i bh. kompanije Euro-asfalt i ŽGP. Na dionici se od značajnih objekata nalaze četiri natputnjaka, tri potputnjaka, tri prolaza za životinje, dvije petlje, odmorište, čeono naplatno mjesto i dva mosta.