Otvoren savremeni granični prijelaz Ivanica

0
1233
Svečanu vrpcu presijekli predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i direktor UIO Miro Džakula (Foto: UIO)

Međunarodni granični prijelaz Ivanica, između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, danas su svečano otvorili predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i direktor Uprave za indirektno oporezivanje Miro Džakula.
Izgradnja još jednog modernog graničnog prijelaza završena je za manje od šest mjeseci od početka radova, a ukupna investicija koštala je 2 miliona KM.
Granični prijelaz Ivanica urađen je u skladu sa svim standardima Evropske unije na teritoriji općine Ravno, a kao kontrolna tačka na putnom pravcu Trebinje – Dubrovnik. Novoizgrađeni prijelaz zadovoljava sve standarde i tražene potrebe za ubrzanje prometa putnika i roba, a posebno roba koje zahtijevaju fito-sanitarni inspekcijski nadzor. Prijelaz je izgrađen na 5.000 m2 površine, ima ukupno četiri trake, dvije za ulaz u BiH, dvije za izlaz iz BiH. Prijelaz je urađen na način da postoji dio za putnički promet i dio za teretna motorna vozila.
Na terminalu koji se nalazi uz sam granični prijelaz bit će smještene i sve inspekcijske službe, čije prisustvo je potrebno zbog kategorizacije graničnog prijelaza i dozvoljenu vrstu roba koje mogu prelaziti preko ovog graničnog prijelaza.
Na prijelazu se nalaze objekti za carinsku službu i graničnu policiju, inspekcijske organe, kontrolne kabine, objekt javnih toaleta, te nadstrešnice.
Granični prijelaz Ivanica opremljen je sa najsavremenijom opremom poput videonadzora, vatrodojavnim sistemom, čitačima tablica i zaustavnim rampama, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).
Izvođač radova bila je kompanija Hercgradnja d.o.o. Bileća, dok je projektant bila kompanija Čovjek i prostor d.o.o. Mostar. Ukupna vrijednost izgradnje novog graničnog prijelaza Ivanica iznosila je 2 miliona KM  (1,7 milona KM izgradnja i 300.000 KM ekproprijacija zemljišta), i finansirana je iz budžeta UIO.