Otvoren Srednjoškolski centar u Travniku za koji je Vlada FBiH izdvojila 11,2 miliona KM

0
160
Svečano otvoren Srednjoškolski centar u Travniku, koji će moći primiti oko 1.200 učenika

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je u Travniku zajedno s načelnikom ove općine Kenanom Dautovićem, te premijerom Srednjobosanskog kantona Tahirom Lendom i kantonalnim ministrom obrazovanja, nauke i kulture Bojanom Domićem, svečano otvorio Srednjoškolski centar u Travniku.
Završetkom ovog veoma značajnog projekta, nova škola otvorila je vrata za oko 1.200 učenika.
Kako je naglašeno na svečanosti, ovo je danas jedna od najljepših i najsavremenije opremljenih škola u BiH. Poseban značaj okončanja ovog, prema mnogima, generacijskog projekta leži u činjenici da je nekadašnji Dom za ljudska prava naložio da se do 2006. godine državne srednje škole premjeste iz zgrade Nadbiskupske gimnazije u Travniku. Preduslov je bila izgradnja novog srednjoškolskog centra, podsjetio je premijer Novalić.
“Ukupno je Vlada Federacije za gradnju ovog veleljepnog objekta izdvojila 11,2 miliona KM. U pomoć smo pozvali i Vladu Srednjobosanskog kantona zato što je školstvo i ustavna nadležnost kantona. Vlada FBiH će nastaviti pružati podršku ovom, kao i svim drugim projektima u kantonima. Sigurno je da ćemo učestvovati i u sufinansiranju sportske dvorane ove škole”, rekao je premijer Novalić.
Inače, od ukupnih 11,2 miliona KM, aktuelna Vlada FBiH je osigurala 6,2 miliona KM, potrebnih da se završi gradnja kompletnog objekta.