Otvoreno pismo STBiH: Zašto radnici u trgovini nisu prioritet za vakcinaciju

0
240
Rast prometa u trgovini na malo u Federaciji BiH

U posljednje vrijeme sve je više rasprava i zahtjeva u BiH koje profesije bi trebale biti među prioritetima za vakcinisanje protiv Covida-19 (s obzirom na mali broj pristiglih vakcina). U strahu da su zaposleni u trgovini zaboravljeni i da neće biti uvršteni u prioritete za vakcinaciju stigla je i reakcija Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH).
“Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) čekao je da vidi da li će se u tim silnim raspravama ko treba imati prioritet u imunizaciji, naći i oni bez kojih u proteklih više od godinu dana pandemije nije bio moguć svakodnevni život građana BiH. Niti zdravih, niti onih koji su, nažalost, bili ili jesu zaraženi koronavirusom.
I ponovo su trgovci ostali po strani. Prema trenutnom stanju, radnice i radnici zaposleni u trgovini su zaboravljeni i neće biti uvršteni u prioritete za vakcinaciju”, navodi se u otvorenom pismo STBiH.
Oni podsjećaju da su zaposleni u sektoru trgovine svaki dan pandemije bili na usluzi građanima, da su svakodnevno izloženi velikom riziku od zaraze.
STBiH navodi da nemaju namjeru obraćati se premijeru Federacije BiH, ministrima niti kriznim štabovima.
“Nećemo ih ni ubjeđivati u to koliko je bitno da radnice i radnici u trgovini budu vakcinisani, jer smo svakodnevno u kontaktima sa hiljadama građana, i ovim bi rizik od širenja virusa značajno bio smanjen. Iskoristit ćemo ovu priliku da zatražimo od odgovornih da nabave vakcine koje uporno obećavaju i započnu masovnu vakcinaciju.
Također se želimo zahvaliti svim onim građanima koji su sami našli načina da, vakcinišući se, povećaju šansu svih nas da se izborimo sa pandemijom”, navodi se u pismu STBiH te podsjećaju da radnici i radnice u sektoru trgovine zbog pandemije idalje gube svoja radna mjesta i žive sa sve manjim prihodima.
“Jedina šansa za oporavak privrede, a samim tim i uvjeta rada, je sigurno tržište koje bez masovne imunizacije nije moguće”, poručuju iz STBiH.