Oxford Economics: Huawei obezbjedio Evropi više od 220.000 radnih mjesta

0
447
U Oxford Economics izvještaju navedeno da je Huawei evropskom BDP-u doprinio sa 16,4 milijarde eura

U Oxford Economics izvještaju, koji je danas objavljen pod nazivom Ekonomski utjecaj kompanije Huawei, utvrđeno je da je Huawei evropskom BDP-u doprinio sa 16,4 milijarde eura i 224.300 radnih mjesta u 2019. godini. Kompanija je u istom periodu generisala 6,6 milijardi eura poreskih prihoda za evropske vlasti.
Takođe, kompanija Huawei imala je aktivnu ulogu u oblasti istraživanja i razvoja širom Evrope. U okviru pregleda industrijskih investicija Evropske unije za 2019. godinu (2019 EU Industrial Investment Scoreboard) Huawei je rangiran kao peti najveći investitor u istraživanje i razvoj na svijetu. Evropski zavod za patente istakao je da se Huawei nalazi na vrhu liste prijava patenata u 2019. godini.
“Ulaganje u istraživanje i razvoj, poput onog koje je preduzela kompanija Huawei, ključno je za generalno povećanje proizvodnih mogućnosti u evropskoj ekonomiji“, rekao je Pete Collings, direktor za ekonomski utjecaj Evrope i Bliski Istok na Oxford Economics.
Abraham Liu, glavni predstavnik kompanije Huawei u institucijama Evropske unije, rekao je da je u 2019. godini kompanija Huawei kroz svoje poslovanje generisala direktan doprinos evropskom BDP-u u iznosu od 2,8 milijardi eura, što predstavlja prosječan godišnji rast od 11,4% tokom proteklih pet godina.