Pandža: Aluminij kupio 24 sata života, borba se nastavlja

0
865
Okupljanje Aluminijevih radnika u Čulama

Aluminij je uspio dogovoriti nabavu električne energije za jedan dan, za ponedjeljak, čime je ‘kupio’ još 24 sata života, poručio je danas v.d. direktora Aluminija d.d. Mostar Dražen Pandža.
On je dodao da je opskrba strujom za utorak i za ostatak sedmice i dalje neizvjesna, ali da je zasad odgođeno najavljeno isključenje Aluminija s elektroenergetske mreže do sutra u ponoć.
Pandža je dodao da još uvijek oko te situacije nemaju službeno stajalište Vlade FBiH.
On je, zajedno s kolegom iz Uprave Borisom Vicanom i s članovima Nadzornog odbora Aluminija, sudjelovao u mirnom okupljanju Aluminijevih zaposlenika na ulazu u elektroenergetsko dalekovodno postrojenje na Čulama, jugozapadno od Mostara. Skup su, u znak mirne poruke Vladi FBiH, organizirali sindikalni čelnici mostarske tvornice.
Podsjetimo, Nezavidni operator sistema (NOS) BiH u petak je najavio isključenje Aluminija s mreže u nedjelju u ponoć, zbog dugovanja prema tomu tijelu, ali i zbog činjenice da nisu imali prijavljenoga opskrbljivača za Aluminij nakon 14. oktobra.
Tvorničko je rukovodstvo apelovalo prema Vladi FBiH s upozorenjem kako bi naglo isključenje Aluminija s mreže znači potpunu havariju, ‘smrzavanje’ tekućeg aluminija u elektrolitičkim ćelijama, mogućnost snažnih eksplozija koje bi mogle da ugroze sigurnost radnika u proizvodnom procesu.
Pandža je istakao da se Vlada FBiH, potpisivanjem Aneksa 8, obvezala subvencionirati električnu energiju, a zauzvrat je dobila povećanje dioničkog kapitala Aluminija u svoju korist.
“Aluminij je bio obvezan obeštetiti prijeratne djelatnike koji nas sada opravdano tuže i uskoro ćemo ih biti primorani isplatiti, a nismo ih obeštetili jer, zbog izostanka dogovorene subvencije, za to nismo niti imali sredstva”, dodao je prvi čovjek Aluminija.
Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić poručio je kako današnjim okupljanjem djelatnici Aluminija šalju poruku Vladi FBiH i sveukupnoj politici u državi da se odmah poduzme sve što treba za spas Aluminija i njegovih 900 zaposlenika, odnosno 40 hiljada ljudi koji ovise o njegovu postojanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here