Parlament FBiH usvojio izmjene Zakona o PIO koji omogućava penzionisanje 30.000 radnika

0
2833
Dom naroda Federacije BiH usvojio novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju (Foto: Arhiv)

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je danas izmjene i dopune zakona o PIO, koje podrazumijevaju da će oko 30.000 radnika moći ostvariti pravo na penziju.
Parlament je Prijedlog usvojio na inicijativu SDP-a. Novi Zakon o PIO već neko vrijeme nije mogao proći parlamentarnu proceduru zbog nesuglasica između koalicijskih partnera HDZ-a i SDA, zbog čega veći broj radnika, prije svega javnih preduzeća, nije mogao ostvariti pravo na penziju, piše agencija Patria.
Prema usvojenom Prijedlogu pravo na penziju moći će ostvariti žene sa 30 godina staža i 55 godina starosti, a muškarci sa 35 godina staža i 60 godina starosti.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama PIO morat će potvrditi i Dom naroda.
Zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH bit će nastavljeno sutra.

Veća prava za boračku populaciju

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je usvojio tri predložena zakona koja se odnose na boračku populaciju. Izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, omogućava se uspostava i objavljivanje dva registra, korisnika prava i pripadnika Oružanih snaga BiH.
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je kazao da se predloženim izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata namjerava otkloniti diskriminacija i neujednačena prava pripadnika boračke populacije.