Pedeset hiljada vakcina iz Kine stižu u BiH do kraja aprila

0
191
Ministrica Turković razgovarala s ambasadorom NR Kine Ji Pingom

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je razgovarala s ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Ji Pingom koji je najavio da će transport 50.000 doza vakcina Sinopharm, koje je Kina donirala BiH, započeti 24. aprila te da će stići do kraja ovog mjeseca.
Ambasador Ji Ping je dodao da će obaviti razgovore i sa predstavnicima nadležnih institucija u našoj zemlji, kako bi bili dogovoreni detalji oko isporuke i primopredaje vakcina.
Ministrica Turković je izrazila zahvalnost NR Kini za značajnu donaciju vakcina, te naglasila da građani naše zemlje duboko cijene kontinuiranu pomoć u borbi protiv pandemije.
Tokom sastanka je istaknuto da je također ostvaren napredak kada je u pitanju komercijalna nabavka vakcina iz Kine, te da se isporuke za našu zemlju očekuju u narednim sedmicama.
Ministrica Turković i ambasador Ping su razgovarali i o izazovima i posljedicama s kojima se suočavaju dvije zemlje u vrijeme pandemije, te je posebna važnost posvećena ekonomskom oporavku i investicijama, posebno u sektorima koji su najviše pogođeni pandemijom, saopćeno je iz MVP BiH.