Peruško: Sberbank će dominirati vlasničkim udjelom Agrokora

0
1443
U Zagrebu održana pres-konferencija nakon što su dogovoreni osnovni elementi nagodbe u Agrokoru

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se danas s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Fabrisom Peruškom i predstavnicima privremenog vjerovničkog vijeća.
‘Dovršen je proces usuglašavanja osnovnih elemenata nagodbe u Agrokoru. Ta pozitivna vijest dolazi godinu dana poslije pokretanja nagodbe, nakon što je bivša uprava aktivirala Zakon o izvanrednoj upravi. Uspjeli smo ostvariti nekoliko temeljnih ciljeva: spriječena je gospodarska i financijska kriza koja bi se osjetila ne samo u najvećoj hrvatskoj kompaniji, nego u cijelom gospodarstvu’, rekao je Plenković.
Rekao je kako je i stvoren temelj za uspješnu budućnost Agrokorovih kompanija i njihovih zaposlenika te je posebno zahvalio Martini Dalić koja je odradila najveći dio posla. Zahvalio je i sadašnjem povjereniku Fabrisu Perušku, ali i bivšem Anti Ramljaku, prenosi Tportal.hr.
Dalić je kazala da je sistemski rizik stečaja Agrokora danas u potpunosti uklonjen.
“Vjerovnici su iskazali veliko međusobno povjerenje, što je omogućilo to da restrukturiranje nije palo na teret poreznih obveznika”, rekla je Dalić.
Peruško je zaključio objavom da je potpisan sporazum o nacrtu nagodbe.
“To je okvir za tekst nagodbe. Dogovoreni ključni elementi uključuju novi korporativni ustroj grupe, poseban dogovor s dobavljačima o isplati graničnog duga i iznos novog duga”, rekao je Peruško.
Na upit ko će biti vlasnici novog Agrokora, Peruško je rekao da je Sberbank najveći vjerovnik Agrokora te da će ta banka dominirati njegovim vlasničkim udjelom. Dodao je i kako Sberbank ima velik dio duga pokriven jamstvima.