Pet najbogatijih država na svijetu prema BDP po glavi stanovnika predvodi Luksemburg

0
928
Luksemburg je trenutno 66. najveća ekonomska sila na svijetu

Deset svjetskih ekonomija trenutno doprinosi 68 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Iako ekonomska mjerenja BDP ili BDP po stanovniku ne prikazuju direktno život ili dobrobit ljudi, one su važan parametar za mjerenje širih trendova i primjene u dubljim analizama prilikom donošenja odluka o ulaganju, navodi Nasdaq.
Lista pet najbogatijih država na osnovu BDP po stanovniku je sljedeća:

1. Luksemburg
BDP po stanovniku: 131.781,72 američkih dolara
BDP: 84,07 milijardi dolara

Luksemburg je mala zemlja bez izlaza na more, okružena Njemačkom, Francuskom i Belgijom. Danas se Luksemburg svrstava među najvažnija finansijska središta na svijetu, iako je do početka 20. vijeka njegova ekonomija bila povezana sa industrijom čelika. Luksemburg je pedesetih godina uz velike napore započeo diverzifikaciju svoje male ekonomije, i udaljavanje od zavisnosti o čeliku.
Danas oko 88% bogatstva Luksemburga potiče iz uslužnog sektora, uključujući gotovo trećinu u finansijskim uslugama. Što se tiče uvoza i izvoza, trgovina unutar Evropske unije čini 84% izvoza Luksemburga, dok 88% uvoza dolazi sa strane evropskog bloka. Luksemburg je trenutno 66. najveća ekonomska sila na svijetu.

2. Švicarska
BDP po stanovniku: 94.696,13 dolara
BDP: 824,74 milijarde dolara

Švicarska je 18. ekonomska svjetska sila mjereno kroz BDP, ali na drugom mjestu kada se gleda BDP po glavi stanovnika. Usluge su dominantan sektor i u švicarskoj ekonomiji, sa udjelom od blizu 74%. Njena industrija doprinosi 25%, a manje od jednog procenta dolazi iz poljoprivrednog sektora. EU je glavni trgovinski partner Švicarske: oko 78% švicarskog uvoza dolazi iz EU, dok je 43% izvoza namenjeno zemljama EU.
Ova zemlja ima jedinstvenu poziciju u industriji luksuznih satova. Švicarska je takođe jedan od najvećih investitora za istraživanje i razvoj, gdje godišnje ulaže oko 3% svog BDP-a. Očekuje se da će ekonomija ove države porasti za 3,5% 2021. godine, a predviđa se da će do 2023. godine zabilježiti prihod veći od 100.000 američkih dolara po glavi stanovnika.

3. Irska
BDP po stanovniku: 94.555,79 dolara
BDP: 476,66 milijardi dolara

Na trećem mjestu je Irska, mala i visoko globalizovana ekonomija. Irska je trenutno 29. najveća ekomomska sila u pogledu nominalnog BDP-a. Ocjena ekomomske slobode Irske iznosi 81,4, što čini njenu ekonomiju petom najslobodnijom po ovom indeksu u 2021. godini. Karakteristike njenog poreskog režima, poput 12,5% korporativnog oporezivanja, 25% poreza na istraživanje i razvoj, poreski ugovori sa 72 države, između ostalog čine Irsku poželjnom lokacijom za investiranje.
Irska je poznata po tome što je domaćin najvećim tehnološkim kompanijama, a dodata vrijednost u IT je presudno važna za irske ekonomske performanse, zbog čega je dobro pozicionirana da postane svjetski lider u novim tehnologijama, poput interneta stvari (IoT), obrade velike količine podataka (big data), zdravstvenih inovacija, energetske efikasnosti.

4. Norveška
BDP po stanovniku: 81.995,39 dolara
BDP: 444,52 milijarde dolara

Norveška se nalazi u sjevernoj Evropi i trenutno je 31. najveća ekonomska sila u pogledu nominalnog BDP-a, i ubraja se među važne dobavljače nafte i gasa. Ona je treći najveći izvoznik prirodnog gasa na svijetu, iza Rusije i Katara. Oko 20-25% potražnje za gasom u EU snabdijeva samo Norveška.
Kombinacija prirodnih resursa, kvalifikovane radne snage i usvajanja moderne tehnologije pomogla je Norveškoj da postigne sadašnji prosperitet. Norveška je već nekoliko godina među tri vodeće zemlje po indeksu humanog razvoja (HDI). MMF predviđa rast ove ekonomije za novih 3,9% u 2021. godini.

5. Sjedinjene Američke Države
BDP po stanovniku: 68.308,97 dolara
BDP: 22.670 milijardi dolara

Sjedinjene Američke Države (SAD), kao najveća ekonomija na svijetu, zauzimaju peto mjesto po BDP-u po stanovniku. Američka ekonomija doprinosi 24,25% globalnom BDP-u. Ova zemlja je najbolji primjer ‘mješovite ekonomije’, gdje privatni sektor i vlada igraju jednako važne uloge. Potrošnja je presudna komponenta američke ekonomije i popularan način za mjerenje ekonomske snage, jer ona iznosi dvije trećine nacionalnog BDP-a. Pored potrošnje, proizvodnja je veoma važan dio njene ekonomije.

Danska, Island, Singapur, Australija i Katar zaokružuju prvih deset država na ovoj specifičnoj listi. Razlika između najbogatije i najsiromašnije nacije iznosi 497 puta na osnovu podataka iz tekuće godine, prenosi Biznis.rs.