Pet vodećih zdravstvenih kompanija izgubilo 65,6 milijardi dolara tržišne kapitalizacije

Zdravstvene kompanije finansiraju moguće cjepivo protiv koronavirusa kako bi se oporavile na tržištu. Trenutno je u razvoju preko 70 vakcina, a kompanije koje se pojave prve imat će osjetnu korist

0
519
Izvor: Finviz, Macrotrends, BuyShares.co.nz

Iako zdravstveni sektor u svijetu uglavnom dobro posluje zadržavajući otpornost čak i tokom ekonomskih kriza, što ga čini sigurnim za bilo koji investicioni portfelj, pandemija Covid-19 je u 2020. godini pričinila značajnu štetu i ovom sektoru.
Prema podacima koje je objavio britanski Buy Shares, pet vodećih svjetskih javnih zdravstvenih kompanija kumulativno je izgubilo 65,59 milijardi dolara tržišne kapitalizacije na godišnjoj osnovi.
Među tim vodećim kompanijama Walgreens Boots Alliance je najveći gubitnik sa 21,21 milijarde dolara. Uprkos tim gubicima, tržišna kapitalizacija UnitedHealth Group zabilježila je solidnih 16,73 milijarde dolara.
CVS Health je drugi najveći gubitnik sa 20,81 milijarde dolara, a slijedi Cigna Corp sa 13,88 milijardi dolara. Anthem Inc. tržišna kapitalizacija pala je za 8,91 milijardu dolara, dok je Cardinal Health imao najmanji gubitak od 0,78 milijardi dolara.
Uprkos većim gubicima, tržišna kapitalizacija UnitedHealth Group porasla je za 16,73 milijardi dolara, a kompanije Johnson & Johnson za 3,97 milijardi dolara.
Istraživanje je takođe analiziralo prinose iz godine u godinu za odabrane kompanije. AmerisourceBergen Corp ima najveći prinos od 13,84%, a slijedi UnitedHealth Group sa 4,27%. Inače, Walgreens Boots Savez ima najlošiji prinos od -38,47%, dok je CVS Health imao drugi najgori prinos od -22,63%.
Zašto je tržišna kapitalizacija u zdravstvu opala uprkos dobrom ovogodišnjem startu? Na početku pandemije koronavirusa investitori su prognozirali procvat za zdravstvene kompanije, budući da je sektor od vitalne važnosti za suzbijanje krize. Međutim, mjesecima nakon pandemije, jasno je da tržišna kapitalizacija i dionice svih kompanija nisu odgovorile pozitivno.
U početku je zdravstveni sektor pokazivao relativne performanse, ali industrija se suočavala s izazovima jer su u prioritetu bili korona-pacijenti. Velike medicinske ustanove bile su među najpogođenijim i većina njih je bila primorana odgoditi medicinske operacije, liječenje hroničnih bolesti, ortopediju i druge usluge, koje generiraju većinu njihovih prihoda. Istovremeno je pogođena i većina kompanija za proizvodnju lijekova koja je bila prisiljena napustiti druga medicinska istraživanja i usredotočiti se na odgovor za suzbijanje korona virusa.
Faktori poput masovnog gubitka radnih mjesta odigrali su ključnu ulogu u padu tržišne kapitalizacije kompanija. Gubici posla doveli su do pada prihoda od premija osiguranja, a pad posjeta liječniku doveo je do smanjenja dijagnostičkih testova i propisivanja lijekova.
Iako je zdravstveni sektor zabilježio pad tržišne kapitalizacije (koja je ključna jer omogućava investitorima da shvate relativnu veličinu jedne kompanije prema drugoj) nekoliko faktora moglo bi potaknuti njegovo oživljavanje.
“Zdravstvene kompanije finansiraju moguće cjepivo protiv koronavirusa kako bi se oporavile na tržištu. Trenutno je u razvoju preko 70 vakcina, a kompanije koje se pojave prve vjerojatno će od toga imati koristi. Na primjer kod Johnson & Johnsona pozitivna promjena tržišne kapitalizacije može se povezati s činjenicom da je kompanija vrlo aktivna u potrazi za vakcinom”, navodi se u istraživanju.