Pet zemalja sa najvećim vojnim budžetom potrošit će 1,1 bilion dolara

0
590
Sjedinjene Američke Države ostaju najveći budžetski potrošači sa 740 milijardi dolara

Svjetska odbrambena scena se stalno mijenja, a nekoliko zemalja nastoji ostati u vrhu kroz povećana izdvajanja budžeta. Međutim, samo nekoliko zemalja dominira vojnom scenom s predviđenom značajnom budžetskom potrošnjom.
Prema podacima koje je pribavio Finbold, očekuje se da će prvih pet zemalja s vodećim budžetima za odbranu kumulativno potrošiti 1,1 bilion dolara u 2021. godini.
Sjedinjene Američke Države ostaju najveći budžetski potrošači sa 740 milijardi dolara, a slijedi ih Kina sa 178,2 milijarde dolara. Indija je na trećem mjestu sa 73,65 milijardi dolara, a slijedi Njemačka sa 57,43 milijardi dolara. Među pet vodećih vojnih budžeta, Ujedinjeno Kraljevstvo zauzima peto mjesto sa 55 milijardi dolara potrošnje.
Zanimljivo je da je ukupna budžetska vojna potrošnja pet zemalja pala za 4,3% u odnosu na prošlogodišnji iznos od 1,15 biliona dolara.
Prošle godine, troškovi odbrane Sjedinjenih Država iznosili su 750 milijardi dolara, što je manje za 1,26% u odnosu na ovogodišnji iznos. Na drugom mjestu, vojna budžetska izdvajanja Kine u 2020. je iznosila 237 milijardi dolara, što je pad od 24,81%.
Među pet zemalja, Indija i Njemačka imale su najveće stope rasta, od 20,73% odnosno 14,86% između 2020. i 2021. godine. Troškovi odbrane Velike Britanije neznatno su porasli za 1,7%, podaci su koje je objavio Global Fire Power.

Potrošnja odbrane Top 5 zemalja u milijardama USD (2020./2021.); Izvor: Fire Fire Power

Faktori koji utiču na vojnu potrošnju

Izvještaj identificira neke od faktora koji utiču na budžetska vojna izdvajanja odabranih zemalja.
“Značajno je da je opća nestabilnost u regionu Bliskog istoka ranije primorala SAD i evropske zemlje da troše više. Međutim, novonastala kriza u Afganistanu potencijalno će rezultirati izbjegličkom krizom koja će zahtijevati dodatni broj vojnika, vjerovatno mijenjajući potrošnju među različitim zemljama globalno. Stoga bi zemlje iz Evrope i Azije potencijalno mogle vidjeti povećanje svojih rashoda za odbranu. Predviđa se da će se potrošnja na odbranu promijeniti kako sve više zemalja ulaže u različite sektore poput najmodernije tehnologije”, navodi se u izvještaju.