Plaćanja članarine Turističkoj zajednici KS smanjuje se za 50%

0
570
U Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo zvanično je uspostavljena Direkcija za turizam

Na prijedlog Ministarstva privrede, Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o turizmu Kantona Sarajevo, te ga uputila u skupštinsku proceduru.
Obzirom da se radi o hitnoj mjeri pomoći privredi, te da ovaj Zakon nije obiman, Vlada je predložila da se usvoji po hitnom postupku.
Ova dopuna Zakona podrazumijeva umanjenje iznosa plaćanja članarine Turističkoj zajednici za 50 posto, odnosno sa dosadašnjih 0,05 posto na 0,025 posto.
“Cilj ovog umanjenja članarine je rasteretiti privredu, ali i omogućiti Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, kojoj je ova članarina direktan prihod, da dio tih sredstava iskoristi za promociju turističkih potencijala Kantona Sarajevo i druge vidove poslovanja”, istakao je ministar privrede KS Adnan Delić.
Kazao je da je Vlada KS opredijeljena da smanjenjem parafiskalnih nameta na neki način olakša poslovanje privrednim subjektima koji su, zbog zdravstvenih mjera koje provode krizni štabovi, pretrpjeli i još uvijek trpe velike posljedice u poslovanju, iako je i sama Turistička zajednica pretrpjela značajne negativne posljedice, što se može vidjeti i po uplatama članarina koje su od početka pandemije, iz mjeseca u mjesec bivale sve manje, te je iznos uplaćenih članarina u 2020. godini manji za 37,61% u odnosu na 2019. godinu.