Početkom jula u BiH dolazi više od 200 turskih privrednika, šansa za nove investicije

0
251
Premijer Novalić i ministar Mus razgovarali o mogućnostima turskih ulaganja u FBiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je u Sarajevu razgovarao s delegacijom Republike Turske, koju je predvodio ministar trgovine Mehmet Mus.
Razgovarano je o unapređenju ekonomske saradnje između BiH i Turske, te o mogućnostima ulaganja turskih investitora na području Federacije BiH. Poseban naglasak stavljen je na industriju i putnu infrastrukturu.
Premijer Novalić je istakao da ekonomsku saradnju dvije zemlje odlikuje stalni rast razmjene roba.
“Otvoreni smo za turske investicije. Mogućnosti su brojne i vidimo veliku šansu da se ta ulaganja povećaju. Prije svega u oblasti industrije i avio saobraćaja. Postoji mogućnost za otvaranje industrijskih zona, za što postoje potencijali, između ostalog, i na području Unsko-sanskog kantona”, kazao je Novalić.
Ministar Mus istakao je da je Turska kroz Sporazum o slobodnoj trgovine našoj zemlji dala posebne povlastice.
“Potičemo turske kompanije da dođu u BiH. Trebaju nam pozitivni primjeri ulaganja koji će privući nove investitore”, kazao je ministar Mus.
Na sastanku je razgovarano i o turskim kompanijama koje posluju na području Federacije BiH, među kojima su Natron Hayat u Maglaju i Šišidžam soda u Lukavcu. Posebno je izražena spremnost u davanju podrške za prevazilaženje poteškoća sa kojima se ove kompanije susreću u poslovanju, kao što je nedostatak sirovina za proizvodnju.
Između ostalog, najavljeno je i da će Privredna komora Istanbula početkom jula u BiH organizovati poslovne susrete, na kojim se očekuje učešće više od 200 turskih privrednika, što će biti i prilika za ugovaranje konkretnih projekata.
Današnjem sastanku u Vladi FBiH prisustvovali su i federalni ministri trgovine, te razvoja, poduzetništva i obrta Zlatan Vujanović i Amir Zukić.