Počinje drugo godišnje istraživanje farmi u BiH

0
616
Agencija za statistiku BiH

Agencija za statistiku BiH, u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku provodi, po drugi put, na području cijele Bosne i Hercegovine, statističko istraživanje iz oblasti poljoprivrede ‘Godišnje istraživanje farmi 2018’.
Anketiranje poljoprivrednih gazdinstava, pravnih lica i preduzetnika iz oblasti poljoprivrede trajaće dvije sedmice, od 1. do 15. decembra 2018. godine.
Anketu će provoditi akreditovani anketari Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Republičkog zavoda za statistiku RS, na reprezentativnom uzorku od 10.551 slučajno odabranih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. Istovremeno će biti anketirano i 1.658 pravnih lica i preduzetnika metodom dostavljanja upitnika putem pošte.
Osnovi cilj provođenja ankete ‘Godišnje istraživanje farmi’ je prikupljanje podataka o poljoprivrednoj proizvodnji na poljoprivrednim porodičnim i gazdinstvima pravnih osoba o poljoprivrednim proizvodima i njihovoj upotrebi. Tokom istraživanja anketari će prikupljati podatke o površinama i ostvarenoj proizvodnji ratarskih kultura, povrća, voća i grožđa, planovima sjetve za narednu godinu, brojnom stanju stoke i stočne proizvodnje, klanju stoke na gazdinstvu, proizvodnji i upotrebi mlijeka, potrošnji, bilansu vlastitih poljoprivrednih proizvoda, radnoj snazi, vrijednosti i površinama kupljenog i zakupljenog poljoprivrednog zemljišta i međufaznoj potrošnji.
Značaj ove Ankete je u tome što će doprinijeti unapređenju kvaliteta i tačnosti podataka iz statistike poljoprivrede u odnosu na dosadašnja istraživanja koja su bila zasnovana na procjenama na nivou opština. Budući da se anketa ‘Godišnje istraživanje farmi 2018’ realizuje u skladu sa EU regulativama, metodološkim uputstvima, preporukama i objašnjenjima Eurostata, podaci iz poljoprivrede će biti međunarodno uporedivi, a doprinijeće i kvalitetu podataka koji se koriste za ekonomske statistike u poljoprivredi pri izradi bilanci i udjela poljoprivrede u ukupnom bruto domaćem proizvodu BiH (GDP).
Zbog značaja ankete ‘Godišnje istraživanje farmi’ statističke institucije mole nosioce porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, odgovorne osobe u pravnim licima i preduzetnike za aktivnu saradnju u realizaciji ovog važnog istraživanja i garantuju da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će ispitanici ostati potpuno anonimni, te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here