Počinje moderna urbana transformacija Sarajeva: Život građana učiniti kvalitetnijim

Četverogodišnji projekt, koji će osigurati primjenu novih znanja i najboljih tehnologija iz oblasti urbanističkog planiranja, finansira Vlada Švicarske kroz Državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO)

0
385
Projekt 'Urbana transformacija Sarajeva' (UTPS) predstavljen je danas

Projekt ‘Urbana transformacija Sarajeva’ (UTPS), koji će doprinijeti modernizaciji sistema integralnog urbanističkog planiranja u Kantonu Sarajevo i stvaranju boljih uslova za održiv i klimatski otporan društveno-ekonomski razvoj, predstavljen je danas u Sarajevu.
Također, projekt će podržati izradu i daljnju razradu kantonalnih urbanističkih planova kroz participativni proces koji će uključiti Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, općine, Univerzitet u Sarajevu, urbaniste, kao i građane.
Za potrebe efektivne provedbe projekta, Vlada Kantona Sarajevo će pružiti neophodnu političku podršku, osigurati potrebne ljudske resurse i omogućiti pristup relevantnim informacijama.
“Digitalni alati, simulacije, vizualizacije će dati buduće scenarije za razvoj grada. Sužavamo prostor za greške što je za nas posebno važno, jer tog prostora više nema mnogo”, kazao je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.
Četverogodišnji projekt, koji će osigurati primjenu novih znanja i najboljih tehnologija iz oblasti urbanističkog planiranja, finansira Vlada Švicarske kroz Državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO).
“Zajednički napori švicarskih i bh. partnera usmjereni su na stvaranje boljih uslova za održiv ekonomski razvoj, okoliš i društveni prosperitet u Sarajevu. Raduje me što ova saradnja promoviše inovativan pristup koji uključuje učestvovanje građana/ki, što je jedno od glavnih načela svih švicarskih intervencija u BiH“, rekao je Daniel Hunn, ambasador Švicarske u BiH.
Vlada Kantona Sarajevo je putem Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša potpisala Sporazum o razumijevanju sa Državnim sekretarijatom za ekonomske poslove Švicarske (SECO) u cilju omogućavanja realizacije projekta.
Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo će zajedno sa projektnim partnerima sarađivati na izradi Urbanističkog plana koji treba da redefinira javni prostor u srcu Sarajeva, te vodi ka ekonomski održivom planiranju gradskih mreža.
Moderna urbana transformacija Sarajeva uz podršku akademske zajednice i priznate međunarodne ekspertize UTPS implementiraju tri tima: Švicarski savezni institut za tehnologiju u Cirihu (ETHZ) u partnerstvu sa Univerzitetom Sarajevo i Zavodom za planiranje razvoja Kantona Sarajevo; konzorcijumom koji čine Urbaplan-Enova-Helvetas; i Grad Cirih.
“Rad zasnivamo na provjerenim činjenicama, te gradimo ’digitalnog blizanca’ za Sarajlije, sa razumijevanjem za njihovo prirodno i ljudsko okruženje i infrastrukturu. Grad Sarajevo će biti primjer za Evropu i svijet, za novi olimpijski grad, ne samo u sportskom smislu, već i kako da izgradimo bolje mjesto gdje će mladi odlučiti ostati i izgraditi svoje živote”, rekao je prof. Hubert Klumpner, voditelj katedre za arhitekturu i urbani dizajn na ETH Cirih.
Projekt Urbana transformacija Sarajeva je zasnovan na saradnji švicarskih i bh. istraživača, profesionalaca i instutucija koji će ispitivati i razvijati urbanističke modele urbanog razvoja putem afirmacije i integracije postojećih vrijednosti zelenog grada Sarajeva i savremenih metoda razvoja urbane infrastrukture, energije i mobilnosti.
“Osnovni zadatak projekta je unapređenje kvaliteta života putem aktivnog učešća građana Sarajeva u donošenju i podršci odlukama važnim za realizaciju projekta”, zaključio je Adnan Pašić, profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Projekt će poboljšati sistem urbanog planiranja Sarajeva kroz tri različite komponente, a to su: institucionalizacija, prakse urbanog planiranja i urbana transformacija.
“UTPS je važan projekt za budućnost sarajevske aglomeracije”, kazao je François Laurent, predstavnik konzorcijuma Urbaplan-Helvetas-Enova.
Tokom 2021. godine realizovane su početne projektne aktivnosti, uključujući analizu postojećeg stanja. U ovoj, 2022. godini, planiran je početak implementacije operativnih aktivnosti. Stoga je danas nakon predstavljanja projekta održan i prvi sastanak projektnog Upravnog odbora u cilju koordinacije svih aktera odgovornih za osiguravanje skladnog i održivog razvoja Sarajeva, te definisanja aktivnosti za 2022. i 2023. godinu.