Podaci o cijenama nekretninama u FBiH od danas javno dostupni

0
1734
Premijer Novalić pustio u rad portal Javna prezentacija podataka registra cijena nekretnina u FBiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je na svečanosti u Sarajevu pustio u rad portal ‘Javna prezentacija podataka registra cijena nekretnina u FBiH’.
Cilj uspostave Registra cijena nekretnina Federacije BiH, kao službene i dostupne evidencije tržišta nekretnina u FBiH, ima za cilj povećanje transparentnosti tržišta nekretnina i ostvarivanje realnog uvida u razvoj i kretanje ovog tržišta, što je jedan od temelja privrednog razvoja i ulaganja, te budućeg pristupa Evropskoj uniji.
Kako je istakao premijer Novalić, Vlada FBiH daje punu podršku ovom projeketu koji je zanimljiv i s privatnog i sa službenog aspekta.
“S privatnog ukoliko želite kupiti stan bilo gdje u FBiH moći ćete provjeriti trenutne cijene. S druge strane, kada su u pitanju službeni benefiti, neophodno je da znamo da je jedno društvo efikasnije, lakše zadovoljava svoje potrebe i ima brži ekonomski rast, ukoliko je teret na imovini i porezu na imovinu, kojeg kod nas danas gotovo i da nema, a pri tome se rasterećuje kapital i porez na rad”, istakao je Novalić.
Po riječima Novalića, problem kod nas je što je porez na rad najveći i time kao da su zamijenjene teze.
“Ovaj projekt će nam pomoći da u društvu krenemo redati stvari onako kako treba, da ‘u igru ubacimo’ i porez na imovinu. Projekt će utjecati i na socijalni aspekt, odnosno bit će sveden na socijalno targeritanje na vrijednost imovine koju neko ima, kako i treba biti, a ne kao što je trenutno kod nas da se stanje ‘socijale’ mjeri time da li ste zaposleni ili ne”, dodao je Novalić.
Današnja prezentacija rezultat je saradnje Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Porezne uprave FBiH i jedinica lokalne samouprave u FBiH u realizaciji aktivnosti projekta Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH – CILAP.
Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović je kazao da su projekt realizirali u saradnji s PU FBiH i općinama od kojih su 63 trenutno uključene u projekt, a očekuje se u skoroj budućnosti da će u projekt biti uključeno svih 79 općina.
Projekt je finansiran donatorskim sredstvima Vlade Kraljevine Švedske i provodi se kao twining saradnja između direktnih projektnih partnera, Švedske uprave za kartografiju, katastar i upis prava (Lantmateriet), Federalne uprave za godetske i imovinsko-pravne poslove FBiH (FGU) i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a (RGU).
Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg je rekao da je Švedska tokom godina bila angažovana u BiH na pružanju podrške i doprinoseći razvoju u ovoj zemlji. Finansijski gledano, kako je dodao, doprinijeli su sa oko jednom milijardom KM od sredine 90-tih, a ove godine su odredili 35 miliona KM.
“Jedan od naših važnijih projekata je upravo ova saradnja između švedske administracije za zemljište i administacije za zemljišnu upravu u BiH. Ta saradnja je počela 2013. i trajat će u svojoj drugoj fazi do 2019., a ukupan obim je 12 miliona KM”, kazao je Hagelberg.
Po njegovim riječima, jedna od važnih komponenti projekta odnosi se na registar prodajnih cijena s obzirom na to da su transparentne cijene od izuzetne važnosti za funkcionlano tržište imovine. I kupci i prodavci, naglasio je ambasador, dobijaju ako znaju cijene na tržištu čime i to tržište postaje funkcionalnije.
Federalna ministrica finansija Jelka Milićević izrazila je zahvalost Vladi Kraljevine Švedske koja je pružila materijalnu, finansijsku i stručnu podršku u realizaciji ovog projekta.
“Projekt Registra cijena nekretnina omogućit će transparantan uvid u sve promete nekretnina. Očekujemo da će ovakav projekt uticati na realnije i pravičnije utvrđivanje poreskih osnovica za obračun poreza na promet nekretnina i također da će imati efekat na pravičniji rad općinskih komisija za procjenu nekretnina”, kazao je direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović.
On je dodao da su zaposlenici PU FBiH u ovaj softver, od kad je počela implementacija ovog projketa, unijeli više od deset hiljada i 370 predmeta.
Puštanjem u rad ovog portala, kako je istaknuto, evidentirani podaci iz kupoprodajnih ugovora koji se odnose na cijenu, površinu i vrstu nekretnine bit će javno dostupni, te će na taj način građani putem interneta moći provjeriti po kojim cijenama se prodaju kuće, stanovi ili zemljište u određenom dijelu općine ili grada.
Lični podaci sudionika na tržištu nekretnina će biti zaštićeni, a lokacija prikazana na pregledniku je približna, informativnog karaktera i ne odaje stvarnu lokaciju prometovane nekretnine.