Pojačati regionalnu saradnju jer je ona preduslov održivog razvoja

Rezime 29. Kopaonik biznis foruma: 33 panela, 200 panelista i više od 6.000 učesnika

0
621
Tokom četiri dana održana su 33 panela na kojima je govorilo 200 panelista

U vremenu geopolitičke i nadolazeće ekonomske krize, fiskalna politika mora biti zasnovana na načelu opreznosti, ključna je poruka 29. Kopaonik biznis foruma, na kojem je trećina panela bila posvećena regionu Zapadnog Balkana i njegovim potencijalima za dalji rast, u čemu se ogleda i veliki regionalni značaj ovog foruma.
Tokom četiri dana održana su 33 panela na kojima je govorilo 200 panelista, a realizovano je i 8 plenarnih obraćanja.
Oko 100 akreditovanih novinara pratilo je rad 29. Kopaonik biznis foruma, saopštio je predsjednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović na tradicionalnom završnom obraćanju.
“Samo u prva tri dana Foruma, skup je online pratilo oko 6.000 učesnika. Izuzetno smo zadovoljni posvećenošću, kao i izvanrednim diskusijama koje su se vodile na 33 panela”, izjavio je Vlahović.
On je dodao da su teme poput rata u Ukrajini, rast cijena energenata i prekinuti globalni lanci snabdijevanja bile prisutne na ovogodišnjem skupu, a sve u svjetlu Agende održivog razvoja.
“Suština održivog razvoja i jeste da iznjedrite privrednu strukturu koja će biti otporna na eksterne šokove kakav je ovaj u kojem živimo. Forum je pokazao potrebu jednog ovakvog godišnjeg okupljanja privredne, političke i akademske elite”, izjavio je Vlahović i dodao da je samo razmjenom argumenata moguće doći do kvalitetnih rješenja.
Sanjin Arifagić, šef USAID-ovog projekta ‘Diaspora Invest’, bio je učesnik panela ‘Regionalna saradnja kao preduslov za održivi razvoj’, uz savjetnika predsjednika Privredne komore Srbije Mihaila Vesovića, predsjednika Privredne komore Makedonije Branka Azeskog i predsjednicu Privredne komore Crne Gore Ninu Drakić. Sa ovog panela, kojim je moderirao Goran Svilanović, dugogodišnji generalni sekretar Regionalnog vijeća za saradnju, poručeno je da među privrednicima postoji objektivan razlog za zabrinutost zbog situacije u Ukrajini, te stoga treba pojačati regionalnu saradnju jer je ona preduslov daljeg održivog razvoja.
“Učesnici su u načelu saglasni da živimo u vremenu izrazite geopolitičke krize i nadolazeće ekonomske krize te je preporuka Kopaonik biznis foruma nosiocima ekonomske vlasti i kreatorima ekonomskih politika da fiskalna politika bude zasnovana na načelu opreznosti, načelu štednje, da se stvara veći fiskalni prostor da bi moglo da se interveniše na strani ponude, kao i da monetarna politika mora naći balans između instrumenata za smanjenje inflacije i instrumenata koji treba da podstaknu rast”, poručio je Vlahović.
Savez ekonomista će tri sedmice od završetka Foruma izaći sa preciznim zaključcima i preporukama kreatorima ekonomske politike, a naredni, jubilarni30. Kopaonik biznis forum će biti održan na istom mjestu, od 5. do 8. marta 2023. godine.