Pokrenuti privredne aktivnosti u BiH i vratiti radna mjesta

0
469
Predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH razgovarali sa ambasadorom Sattlerom

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i zamjenici predsjedavajućeg, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministarka spoljnih poslova Bisera Turković razgovarali su danas u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom.
Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH u svjetlu nastavka evropskih integracija.
Tegeltija je ovom prilikom istakao opredijeljenost Vijeća ministara za nastavak evropskog puta BiH kroz ispunjavanje prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a uz puno uvažavanje i poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma, te opredjeljenje za vidljiv ekonomski napredak.
Sagovornici su ocijenili da je neophodno što prije usvojiti memorandum kako bi se zaključio Sporazum o korištenju sredstava makrofinansijske pomoći EU. Zajednički je konstatovano da je u cilju prevazilaženja ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom virusa korona, potrebno što hitnije nastaviti reformske procese i provođenje socioekonomskih mjera, te u tom kontekstu pokrenuti privredne aktivnosti i vratiti radna mjesta.
Razmijenjena su mišljenja i o investicionim planovima za naredni period, a Tegeltija se ovom prilikom zahvalio ambasadoru Sattleru na učinjenim naporima u pružanju pomoći građanima i institucijama BiH kako bi se izborili sa problemima izazvanim pandemijom koronavirusa, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.