Pokretanje programa ‘BiH SuTra’ za ubrzanje održive tranzicije u BiH

0
154
Obilježen početak programa 'Održiva tranzicija Bosne i Hercegovine' (BiH SuTra)

Danas su Štokholmski institut za okoliš (SEI), Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (MVTEO),Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) i četiri lokalne uprave u BiH (Banovići, Breza, Ugljevik i Živinice) svečanim potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju (MoR) napravili značajan iskorak na putu do održive i zelenije budućnosti za Bosnu i Hercegovinu.
Ovaj značajni događaj, kojim je obilježen početak programa ‘Održiva tranzicija Bosne i Hercegovine (BiH SuTra)’, upriličen je u okviru Sarajevske energetske i klimatske sedmice.
“Švedska će ustrajati u naporima da Bosni i Hercegovini pruži podršku u oblasti razvoja i klime. Pokretanje programa ‘Održiva tranzicija BiH (BiH SuTra)’ jasno ukazuje na težište naših napora: podsticanje efikasnih i efektivnih politika okoliša i održive tranzicije, posebno u područjima bogatim ugljem. U partnerstvu sa Štokholmskim institutom za okoliš, predano radimo na osiguranju čistije, zelenije budućnosti. Zajedno možemo stvoriti uslove za održivu transformaciju”, kazala je Birgitta Jansson, zamjenica šefice razvojne saradnje, Ambasada Švedske u Sarajevu.
‘BiH SuTra’ podstiče lokalni pristup od dna prema vrhu u izradi planova tranzicije i provođenju sveobuhvatnih politika tranzicije u rudarskim područjima širom BiH. Opšti cilj je pružanje podrške BiH u procesu dekarbonizacije i izgradnji ekološki održive budućnosti, te usklađivanje ovih procesa sa drugim razvojnim prioritetima.
Banovići, Breza, Ugljevik i Živinice, četiri jedinice lokalne samouprave su pilot područja za ovaj program, s ukupnim brojem stanovnika od oko 105.000. Ove jedinice će služiti kao inspiracija i model za druga rudarska područja u BiH.
“Strateško opredjeljenje institucija u BiH je pristup održive i pravedne tranzicije koji će se oslanjati na načela ravnopravnosti i jednakosti. Smatramo da je tranzicija istovremeno izazov i mogućnost, kao i da BiH u ovom procesu može mnogo naučiti od Švedske”, rekao je Admir Softić, pomoćnik ministra, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Pojedine etape predviđene u programu ‘BiH SuTra’ obuhvataju usvajanje planova tranzicije do septembra 2024. godine, nakon čega će uslijediti utvrđivanje konkretnih mjera i aktivnosti na osnovu ovih planova. Program će zatim ponuditi podršku realizaciji ovih mjera u narednih godinu i po dana.
Program koji finansira Švedska i provodi globalno poznata ‘think thank’ organizacija, Štokholmski institut za okoliš (SEI), nastavak je prethodne uspješne saradnje. SEI je, uz podršku Ambasade Švedske u BiH, u prethodnom periodu odigrao ključnu ulogu u izradi prve krovne Strategije i akcionog plana okoliša/životne sredine BiH (BiH ESAP 2030+). Nakon tri godine marljivog rada, trenutno je u toku proces usvajanja Strategije okoliša/životne sredine.
“Potrebno je da se svi uključe, a moramo ubrzati tempo kako bismo ispunili ciljeve održivog razvoja i osigurali uspješnu energetsku tranziciju, a BiH SuTra je jedinstvena prilika da osiguramo poduzimanje odvažnih koraka u Bosni i Hercegovini”, kazao je Robert Watt, direktor za angažman u SEI-u.
Program ‘BiH SuTra’ predstavlja značajan korak u opredjeljenju države za održivu i ekološki osviještenu budućnost, koji je omogućen putem partnerstva između MVTEO-a, Švedske, SEI-a i lokalnih zajednica. Program će doprinijeti dugoročnom prosperitetu i zdravom okolišu u Bosni i Hercegovini.