Poljoprivrednici od Vijeća ministara BiH traže zaštitu domaće proizvodnje

0
282
Usvojen Program poticaja poljoprivredi u Federaciji BiH

Udruženja poljoprivrednika iz cijele Bosne i Hercegovine traže da se u dnevni red naredne sjednice Vijeća ministara uvrsti tačka koja se odnosi na uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje.
“Poznato nam je da je prošle sedmice kolegij Vijeća ministara (VMBiH) odbio da se raspravlja o toj temi. Bez ulaženja u motive pojedinih ministara koji očito nastavljaju da štite uvoznički lobby, želimo još jednom podsjetiti VM i javnost na naš osnovni zahtjeva to je uvođenje prelevmana i carina na uvoz svih poljoprivrednih proizvoda koje ugrožavaju domaću proizvodnju gdje postoje tržišni viškovi“, navodi se u saopćenju.
“U trenucima kad u svim sektorima privrede padaju plate, padaju prihodi, zatvaraju se objekti i svi trpimo posljedice krize izazvane pandemijom, nema vremena za politikanstvo i zaštitu velikih uvoznika – finansijera političkih stranaka. Zaštitu i podršku trebaju dobiti prvenstveno domaći proizvođači i obični građani, koji svaki dan na sopstvenoj koži osjete pad kvaliteta i rast cijena prehrambenih proizvoda.
Bili smo više nego strpljivi, uvažili smo zahtjeve da se rokovi produže, uzdajući se u ozbiljnost članova Vijeća ministara. Nažalost, sve više čini nam se da političke stranke rastežu ovu tešku situaciju ciljano, jedni kao ‘rade svoj posao, a drugi kao opstruišu, jedni podržavaju a drugi osporavaju, jedni su uz nas a drugi protiv nas, i tako unedogled za i protiv’.
Poljoprivrednici iz cijele BiH nikad nisu bili jedinstveniji. Nećemo odustati od naših zahtjeva, pa makar bili prinuđeni da blokiramo kompletnu državu. Odluke o eventualnim daljnjim koracima donijet ćemo nakon ovosedmične sjednice Vijeća ministara“, navodi se u saopćenju koje zajednički potpisuju Udruženje poljoprivrednih proizvođača BiH, Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, Udruženje poljoprivrednika FBiH, Udruženje uzgajivača svinja RS, Seljački savez FBiH te Udruženje poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice.