Pomoć od 30 miliona KM sačuvat će mnoga radna mjesta u turističkom sektoru FBiH

0
255
Ministrica Đapo razgovarala s predstavnicima Udruženja turističkih radnika FBiH

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo razgovarala je danas s predsjednikom Udruženja turističkih radnika FBiH Senadom Halilovićem i članovima ovog udruženja Zilhom Jusić iz Bihaća, Antom Konjevodom iz Neuma i Ismetom Sijerčićem iz Sarajeva.
Susret je uslijedio nakon što je Vlada Federacije BiH usvojila odluku o dodjeli 30 miliona KM pomoći turističko-ugostiteljskom sektoru, koji je najteže pogođen za vrijeme pandemije koronavirusa.
Halilović je uime turističkih privrednika Federacije BiH zahvalio ministrici Đapo i Vladi FBiH na pomoći koja će spasiti brojna radna mjesta, hotele i veliki broj biznisa iz oblasti turizma koji su bili pred zatvaranjem.
Ministrica Đapo istaknula je da će ovih 30 miliona KM sačuvati mnoge privredne subjekte.
“Uredbu o raspodjeli pomoći i javni poziv koncipirali smo na taj način da su subjekti koji su dobili finansijsku pomoć novac obavezni utrošiti na plaće radnika i troškove poslovanja. To znači da će se veliki dio ovog novca ponovo vratiti u budžet kroz doprinose i druge poreze koje su obavezni plaćati državi. Moram naglasiti i to da su pomoć dobili svi privredni subjekti koji su ispunjavali uvjete, izmirili sve obaveze prema državi, imaju zabilježen pad prihoda… Nažalost, ima i onih koji nisu ispunjavali uvjete, a imali su pad prihoda i nisu se mogli prijaviti. Javila nam se i nekolicina vlasnika hotela koji nisu uopće znali za javni poziv, ali nažalost, mi na to ne možemo utjecati“, kazala je Đapo.
Ponovo je naglasila da je novac dijeljen transparentno, u skladu sa Uredbom, a glavni kriterij prilikom raspodjele bili su podaci Porezne uprave FBiH o uplati poreza, koliko je subjekt prijavio prometa i uplatio poreza, proporcionalno tome dobio je i pomoći.
Federalno ministarstvo okoliša i turizma će sa svim korisnicima potpisati ugovore i kontinuirano nadzirati utrošak sredstava. Rok za pravdanje dodijeljenih sredstava je do februara 2021. godine, a oni koji ne budu opravdali utrošak sredstava novac će morati vratiti u budžet FBiH.
Ministrica Đapo uputila je poziv nižim nivoima vlasti, općinama i kantonima da na sličan način finansijski pomognu ugostitelje, vlasnike restorana drugih lokala.
Inače, novac je dobilo ukupno 340 privrednih subjekata, koji su ispunjavali uvjete javnog poziva. Od tog iznosa je za 192 hotela i druge smještajne kapacitete namijenjeno 19.503.038 KM, a za 98 putničkih agencija 6.601.352 KM.
Pomoć za 21 turoperatora iznosi ukupno 2.583.815 KM, a za šest firmi koje pružaju usluge turističkih vodiča 22.340 KM. Iznos od 205.181 KM namijenjen je za 18 korisnika finansijske pomoći koji su registrovani nakon 30.6.2019. godine, dok je na šest banja i lječilišta raspoređeno ukupno 1.084.274 KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here