Porezna uprava FBiH: U 1.391 kontroli zatečen 301 radnik na crno

U 609 kontrola izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 1,59 miliona KM

0
329
Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćen je jedan objekt, a u 36 inspekcijskih nadzora izdati su prekršajni nalozi

Porezna uprava Federacije BiH u 2022. godini nastavila je s provođenjem brzih kontrola tzv. akcija u cilju suzbijanja sive ekonomije i sprečavanja rada na crno. U prva četiri mjeseca inspektori Porezne uprave izvršili su ukupno 1.391 inspekcijski nadzor u svim kantonima na području Federacije BiH. Kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, pekarsku, građevinsku, djelatnost priređivanja igara na sreću, i ostale uslužne djelatnosti.
U ovim aktivnostima inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 301 neprijavljenog radnika, 340 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 65 objekata koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 89 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.
Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je 180 poslovnih objekata koji nisu otvoreni dok poslodavci zatečene radnike koji su radili na crno nisu prijavili u Jedinstveni sistem koji se nalazi u Poreznoj upravi i dok nisu otklonili ostale utvrđene nepravilnosti.
U 609 kontrola izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 1.590.302 KM.
Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, saopćeno je.