Porsche BH promovira e-vozila na tržištu BiH

0
1259
Učesnicima regionalne ljetne škole predstavljen električni model e-Golf

Kompanije Porsche BH javno zagovara korištenje tehnologija koje imaju za cilj smanjenje emisija CO2 i vrši promovisanje e-vozila na tržištu BiH (potpuno električna vozila bez emisije štetnih plinova). Kao i prethodnih godina, Porsche BH je podržao Međunarodnu ljetnu školi koja se po XIV put tradicionalno održava u Fojnici.
Temu pod nazivom ‘Budućnost mobilnosti’ predstavio je Jasmin Lučkin, projekt menadžer za elektro-mobilnost, koji je nakon teoretske prezentacije održao i praktično predstavljenje potpuno električnog modela e-Golf.
S obzirom da su potpuno električna vozila već prisutna na našem tržištu (e-Golf i e-Up, te da se u skorijoj budućnosti očekuje veliki broj modela sa potpuno električnim pogonom, veoma je bitno da se izvrše pripreme što uključuje instalacije javnih punionica, izmjene zakonskih regulativa i uvođenje određenih povlastica za e-vozila itd.
S obzirom da su učesnici Regionalne ljetne škole mladi edukovani ljudi koji se bave izučavanjem energetske efikasnosti, predstavljanje novih tehnologija i trendova je dobar način da se ostvari međusobna saradnja i pokažu pravci u kojima će se kretati automobilska industrija u narednom periodu.
“Danas su jasno određena tri pravca razvoja usluga mobilnosti i to uvođenje elektro vozila, razvoj autonomne vožnje te uspostavljanje tzv. plaforme za uslugu car sharing koja podrazumjeva dijeljenje vozila između više korisnika“, istakao je Lučkin.
Da Volkswagen grupacije prati ovaj trend jasno dokazuje činjenica da u Porsche BH već imaju instalirane punionice, edukovano osoblje kao i testna električna vozila koja su dostupna za sve zainteresovne klijente.
Ove godine u školi učestvuje 17 mladih stručnjaka iz oblasti održive energije iz zemalja jugoistočne Evrope, a treneri i predavači su univerzitetski profesori i stručnjaci iz regiona i Evropske unije. Škola se održavala u Fojnici, u periodu od 1.-7. jula ove godine.