Poslovanje MOL Grupe: EBITDA u devet mjeseci premašila 3,6 milijarde dolara

0
530
Rezultati MOL Grupe u trećem kvartalu pokazuju otpornost unatoč velikim državnim nametima

MOL Grupa objavila je finansijske rezultate za treće tromjesečje 2022. Potpomognuta snažnim učinkom Istraživanja i proizvodnje te rafinerijske djelatnosti, neto CCS EBITDA rezultirala je s 1.449 miliona USD u trećem tromjesečju 2022.
Ovaj rezultat doveo je EBITDA-u za prvih devet mjeseci ove godine na 3.627 miliona USD što omogućuje MOL-u da dodatno poboljša cijeli godišnji raspon smjernica EBITDA-e na 4,1 do 4,4 milijarde USD. U isto vrijeme, porezi na neočekivanu dobit i regulacija cijena goriva u cijeloj regiji srednje i istočne Evrope pogodili su poslovanje MOL-a za približno 1,18 milijardi USD u prvih devet mjeseci ove godine.
EBITDA djelatnosti Istraživanja i proizvodnje gotovo je udvostručena u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 640 miliona USD u trećem tromjesečju 2022., a od početka godine iznosila je 1,72 milijarde USD što predstavlja gotovo polovinu ukupne EBITDA-e Grupe.
Glavni pokretač snažnog rezultata u trećem tromjesečju bili su makro pokazatelji koji su uspjeli neutralizirati negativan učinak dodatnih tantijema u posljednjem tromjesečju. Obim proizvodnje nafte i plina premašio je 90 mboepd u trećem tromjesečju 2022., dok je u prvih devet mjeseci dosegao prosječnih 92,3 mboepd, premašivši godišnju proizvodnju od 90 mboepd. OPEX jedinice Grupe ostao je ispod 5 USD/boe, unatoč značajnom pritisku troškova u cijelom lancu vrijednosti.
Neto CCS EBITDA djelatnosti Rafinerija i marketinga porasla je u odnosu na prethodnu godinu i dosegla 741 milion USD u trećem tromjesečju, ali je manja za 14 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem. Regulacija cijena i oporezivanje neočekivane dobiti u srednjoj i istočnoj Evropi utjecali su na profitabilnost segmenta u trećem tromjesečju 2022. Petrokemijska EBITDA smanjena je za 90 posto na godišnjem nivou, no snažan doprinos u ovoj djelatnosti neutralizirao je negativne pokretače. Planirano veliko održavanje rafinerije Százhalombatta uspješno je završeno u trećem tromjesečju.
EBITDA djelatnosti Korisničke usluge u trećem tromjesečju 2022. smanjena je za 43 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, i više je nego prepolovljena ako usporedimo prvih devet mjeseci ove i prošle godine. Regulacija cijena goriva u nekoliko zemalja srednje i istočne Evrope utjecala je na rezultate – EBITDA djelatnosti smanjila se za 85 miliona USD zbog ograničenja cijena goriva u regiji.
Poboljšanje marže ne-goriva i povećanje obima prodaje djelomično su ublažili negativne pokretače. Broj Fresh Corner lokacija porastao je na 1.130 u trećem tromjesečju, sa 1.103 koliko ih je bilo u drugom tromjesečju 2022.