Potpisan memorandum o saradnji sa CRS-om vrijedan 470.000 eura

0
990
Shomberg i Borovac potpisali memorandum o saradnji sa CRS-om

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac danas je primila u nastupnu posjetu novoimenovanu direktoricu humanitarne organizacije Catholic Relief Services (CRS) Debbie Shomberg tokom koje je potpisan Memorandum o razumijevanju u vezi sa pružanjem tehničke pomoći Ministarstvu u realizaciji Projekta zatvaranja kolektivnih centara CEB 2.
Riječ je o pomoći vrijednoj 470.000 eura, a koja će biti finansirana grant sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope, kod koje se naša zemlja zadužila u iznosu od 60 miliona eura za zatvaranje 121 kolektivnog centra u BiH gdje živi više od 7.200 građana Bosne i Hercegovine.
Ministrica Borovac se zahvalila na svesrdnoj podršci i pomoći koju CRS u kontinuitetu pruža našoj zemlji, a koja se pored pomoći u vezi sa zatvaranjem kolektivnih centara uspješno realizira i kroz osiguranje kapaciteta naše zemlje za prihvat readmisiranih osoba te posebno kroz podršku u okviru Regionalnog stambenog programa.
Zahvaljujući CRS-u do sada je kroz mjere održivosti povratka zaposleno više od 450 povratnika, a osigurana su sredstva za zapošljavanje još dodatnih 130 u narednom periodu.
Borovac i Shomberg su potcrtali zajednički cilj, a to je da se povratnicima pored krova nad glavom osiguraju uslovi održivog povratka, odnosno uslovi za život i rad, a time i ostanak na prijeratnim adresama, odnosno u Bosni i Hercegovini.