Potpisan sporazum o isporuci vode Sarajevu s izvorišta Tilava

0
1168
Muzur i Katić potpisali ugovor (Foto:Patria)

Direktor Komunalnog preduzeća ‘Vodovod i kanalizacija’ Istočno Sarajevo Jovan Katić i vršilac dužnosti direktora’“Vodovod i kanalizacija’ Sarajevo Azra Muzur u Istočnom Sarajevu potpisali su međusobni sporazum o isporuci vode Kantonu Sarajevo.
Predmet ugovora je regulisanje međusobnih odnosa povodom isporuke dodatnih količina vode za Kanton Sarajevo, čime će biti omogućeno bolje vodosnabdijevanje lokaliteta Hrasno i naselja Donji Kotorac, koji ima loše vodosnabdijevanje, jer se nalazi na kraju zone vodosnabdijevanja Stup.
U ugovoru je navedeno da će minimalne količine vode iznositi pet litara u sekundi kontinuiranog dotoka, dok maksimalne količine nisu precizirane, jer nakon snabdijevanja dijela grada Istočno Sarajevo sa izvorišta ‘Tilava’, višak vode će biti usmjeren prema Sarajevu, saopšteno je iz sarajevskog Vodovoda.
S obzirom na trenutnu situaciju, obezbijeđeno je vodosnabdijevanje od 15 do 25 litara u sekundi na dnevnoj bazi, sa mogućnošću do 50 litara u sekundi u noćnim časovima.
Potpisivanjem ugovora o dodatnim količinama vode iz Istočnog Sarajeva, stvaraju se i uslovi za bolju saradnju ova dva preduzeća.
Inače, ovo su male količine vode, ali svakako vrlo značajne, jer svaka litra-sekunda je dobrodošla u ovom veoma sušnom periodu. Dolaskom boljeg hidrološkog perioda može se očekivati i popravljanje situacije u pogledu normalizacije vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo.