Kineske kompanije će graditi Termoelektranu Gacko 2

0
919
Predstavnici RS-a i kineskih kompanija potpisali sporazum o izgradnji TE Gacko 2

Sporazum o izgradnji Termoelektrane Gacko 2 danas su u Banja Luci potpisali predstavnici Republike Srpske i kineskih kompanija.
U pitanju je opći ugovor o realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane Gacko 2, čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu KM, a potpisan je s predstvanicima Kineske mašinske inženjerske korporacije (China machinery engineering corporation) i Energetskog fonda za tržišta u razvoju (Emerging Markets Power Fund).
Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić, koji je potpisao ovaj dokument, rekao je da je ugovorom definisano osnivanje zajedničkog preduzeća, u kojem će kineska strana imati 51 posto udjela a RS 49 posto.
“Potpisivanjem ugovora i formalno je otvoren projekt izgradnje nove termoelektrane na području općine Gacko instalisane snage 350 megavata. Ovo će biti najveća investicija koju će RS realizovati u poratnom perodu”, rekao je Đokić.
Predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji je prisustvovao potpisavanju ovog dokumenta, kazao je da se kineske kompanije pokazuju kao ozbiljni partneri te da ovaj projekat znači novu energetsku sigurnost RS-a.
Predstavnik Energetskog fonda za tržišta u razvoju Mu Јuš je naveo da je razvoj energetike veoma bitan, te istakao da će realizacija projekta donijeti veliku ekonomsku vrijednost za Gacko, ali i RS.