Potpisan Ugovor o koncesiji za izgradnju Vjetroelektrane Ivan Sedlo-Hadžići

0
1373
Potpisan ugovor o koncesiji za VE Ivan Sedlo-Hadžići (Foto: Vlada KS)

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i prokurista kompanije Suzlon Wind Energy BH Pedersen Erik Winther potpisali su danas Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje Vjetroelektrane ‘Ivan Sedlo – Hadžići’. Riječ je o vjetroelektrani sa 12 vjetroagregata po 2,1 MW instalisane snage.
Realizacijom ovog ugovora, Kanton Sarajevo će dobiti prvu vjetroelektranu, te se tako priključiti zajednici proizvođača energije iz obnovljivih izvora.
Ministar Šabić je rekao da investiciona vrijednost projekta iznosi 58.674.900 KM (oko 30 miliona eura), a Kanton Sarajevo će kompaniji Suzlon dati koncesiju na period od 30 godina. Ovaj ugovor o koncesiji se može obnoviti za novi vremenski period koji ne može biti duži od 15 godina.
“Projekt ima više značenja. Na godišnjem nivou dobit ćemo 25 MWh energije koja će se proizvoditi ovdje a ta snaga se može porediti sa onom iz hidrocentrale Salakovac. S druge strane, štitimo okoliš. Tu je i ekonomska korist ovog projekta za Kanton Sarajevo i lokalnu zajednicu koja se mjeri desetinama miliona KM, a također se otvaraju i nova radna mjesta”, rekao je ministar Šabić.
Ministar je dodao da je Prostornim planom KS predviđeno još nekoliko pozicija za realizaciju ovog projekta, a to su, među ostalim, platoi Nišića i Bjelašnice.
Po riječima ministra Šabića, sada slijedi izdavanje okolinskih dozvola i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, te je realno očekivati da gradnja vjetroelektrane počne za godinu dana, saopćeno je iz Press službe Vlade Kantona Sarajevo.
Pedersen Erik Winther izrazio je nadu da će postupak izdavanja neophodnih dozvola za gradnju trajati što kraće.
“Za radove ćemo trebati lokalne firme, i to na izgradnji puteva, infrastrukturnih objekata i samih temelja za koje će trebati oko 300 kubika betona, kao i ogromne količine čelika za metalne radove. Nakon što vjetrenjače počnu raditi, biće ih neophodno održavati”, izjavio je Winther.
Kako je navedeno ovom prlikom, 60 posto sredstava prikupljenih od koncesije usmjerava se u budžet Općine, a 40 posto u budžet Kantona.
“Općina će učiniti sve da se što prije izdaju urbanističke i građevinske dozvole kako bi gradnja što prije počela, jer tek kada se pokrene proizvodnja možemo očekivati prihode”, rekao je načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović.