Potpisani ugovori: Vlada KS osigurala pet miliona KM za podršku nauci

0
547
Svečnost povodom potpisivanja ugovora sa dobitnicima sredstava za naučno-istraživački rad

U organizaciji Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, danas je u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine upriličeno svečano potpisivanje ugovora sa pojedincima i ustanovama, u okviru projekta ‘Sufinansiranje naučnoistraživačkih/umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata i programa iz Budžeta KS za 2022. godinu’.
Prije pristupanju potpisivanja, održana je press konferencija na kojoj su se prisutnim predstavnicima medija obratili premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, prof.dr. Aleksandra Nikolić i prorektor za naučno-istraživački rad Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Mirza Dautbašić.
Premijer Forto je kazao kako je Vlada koju predvodi prošle godine izdvojila tri miliona, a ove godine pet miliona KM za podršku nauci u Kantonu Sarajevo, što je deset puta više od sredstava koje su izdvajale sve prethodne vlade.
Prorektor Dautbašić je rekao da se osjeća izuzetno sretnim i zadovoljnim što danas imaju priliku potpisati ugovore sa dobitnicima sredstava za naučno-istraživački rad. Govorio je i o značaju dodjele ovih sredstava za akademsku zajednicu na primjeru Šumarskog fakulteta u kojem je nabavljena najsavremenija oprema koja ga stavlja u rang fakulteta iz Minhena i Beča.
“Ta opema, kao i ova sredstva su snažan podstrek Univerzitetu u Sarajevu da se vrati u sami vrh evropskih univerziteta, tamo gdje mu je i mjesto”, istakao je prodekan Dautbašić.
Dodao je i kako se značajna sredstva izdvajaju za izdavanje publikacija, kao i za odlazak naših mladih naučnika na edukacije u Evropu.
Ministrica Nikolić je informisala prisutne kako je fokus pri dodjeli sredstava bila na internacionalizaciji, jer je ona viđena kao unapređenje kvaliteta ne samo naučnoistraživačkog rada nego i kvalitete obrazovanja uopšte. Naglasila je i kao visoko obrazovanje bez baze u naučnoistraživačkom radu ne može biti atraktivno i kurentno, kao i da bez toga ne može biti dovoljno kvalitetno i prepoznato u širim prostorima Evrope.
“Na javni poziv su pristigle 484 prijave, od kojih je 440 uzeto u razmatranje, te od tog broja njih 327 je odobreno za sufinansiranje. Radi se o ukupnom broju aplikacija u četiri programa”, precizirala je ministrica Nikolić, te iznijela detalje o projektima koji će se sufinansirati po svim programima.
Iskazala je i svoja očekivanja prema kojima bi Univerzitet u Sarajevu, ali i drugi naši univerziteti, trebali postati puno vidljiviji u evropskim akademskim krugovima u narednim godinama, jer će tome doprinijeti implementacija i svih ovih projekata.