Potpisivanje WEPs principa s najvećim bh. IT kompanijama

Potpisivanjem WEPs principa najveće bh. IT kompanije se pridružile globalnom pokretu za osnaživanje žena u sektoru informacijskih tehnologija

0
321
IT Girls inicijativa okupila predstavnike najvećih IT kompanija u BiH

U prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Grbavica u Sarajevu je 12. augusta održana hibridna ceremonija potpisivanja Principa za osnaživanje žena (WEPs), koji za cilj imaju uključivanje što većeg broja žena u IT sektor u Bosni i Hercegovini.
Kroz saradnju javnog i privatnog sektora, uz podršku Švedske, Bit Alijanse i Međunarodne zajednice, IT Girls inicijativa je na jednom mjestu okupila predstavnike najvećih IT kompanija u BiH. Događaj potpisivanja je početak dugotrajnog procesa koji za cilj ima postizanje ravnopravnosti među spolovima u sektoru informacijskih tehnologija, te time i u globalnoj ekonomiji.
WEPs se sastoji od sedam principa na čiju su se implementaciju svojim potpisom obavezale kompanije: Authority Partners, Bicom Systems, Lanaco, Mistral i Privredna komora Federacije BiH. Tri agencije koje čine IT Girls inicijativu (UNDP, UNICEF i UN Women) će u narednom periodu pružati svu potrebnu logističku pomoć kompanijama na putu implementacije Principa za osnaživanje žena.
Važnost pridruživanja kompanija iz BiH jednom globalnom pokretu kao što je WEPs naglasila je i Johanna Stromquist, ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH koja je pohvalila zalaganje IT Girls inicijative na polju osnaživanja i involviranja žena u IT sektor u Bosni i Hercegovini. Dodala je i kako se jedino kroz uključivanje žena u sve sfere ekonomije i poslovanja može postići održivi razvoj.
Dr. Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, naglasila je kako ovaj događaj pokazuje snagu koji imaju privatni i javni sektor kada rade zajedno na stvaranju bolje budućnosti za žene u BiH.
Kroz dvosatni događaj učesnici su imali priliku da razmijene iskustva i prakse koje su osnova pozitivnog poslovanja njihovih kompanija. Događaj je podržala i Bit Alijansa čija je izvršna direktorica, Tatjana Vučić, istakla da je osnaživanje žena unutar kompanije strateška odluka kojom se otvaraju brojne mogućnosti usmjerene ka boljem poziciniranju žena u IT-u, ali i drugim sektorima.
Kroz panel diskusije koje su obuhvatile međunarodnu zajednicu, privatni i javni sektor označeni su najznačajniji segmenti na kojima treba raditi kako bi se primjenjujući WEPs principe BiH i IT sektor države približio zapadnim standardima po pitanju involviranja žena u sve sfere rada i nivoe odlučivanja.
Tanja Mađarević, projektna koordinatorica IT Girls inicijative, izrazila je oduševljenje odzivom kompanija iz BiH i pristankom da budu pioniri implementacije WEPs-a, globalnog pokreta za osnaživanje žena, na području naše zemlje i regiona. Naglasila je da IT kompanije igraju značajnu ulogu u odlukama mladih o ostanku ili odlasku iz BiH, te da prihvatanjem WEPs-a još jednom dokazuju da u BiH postoji budućnost za mlade žene i muškarce.