Povlašten izvoz iz BiH u SAD, moguće i refundiranje troškova

0
909
SAD ukinule povlašteni izvoz privrednicima iz BiH

Sjedinjene Američke Države omogućile su Bosni i Hercegovini novo produženje povlaštenog uvoza u ovu zemlju, izjavio je bh. ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.
Za sve privredne subjekte koji izvoze ili se pripremaju za izvoz robe na tržište SAD-a produženo je važenje Generalnog sistema preferencija SAD za BiH, koji je važio do kraja prošle godine. Novom revizijom američkog Kongresa, GSP program će važiti od 22.04.2018. do 31.12.2020. godine.
GSP program važi retroaktivno, tako uvoznici, koji su platitli carinu na robu koja je ranije bila na režimu bescarinskog uvoza u SAD-e, mogu tražiti refundiranje carinskih troškova nastalih tokom trajanja procesa revizije, između 01.01. i 22.04.2018. godine, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Generalni sistem preferencija SAD-a je program za unapređenje privrednog rasta u zemljama u razvoju, kroz omogućavanje povlaštenog uvoza. Bosna i Hercegovina je na listi zemalja kojima su dodijeljene povlastice na osnovu kojih bh. privrednici dobijaju povlašteni carinski tretman za određene proizvode pri izvozu u SAD.
Povlašteni izvoz u SAD-e primjenjuje se na najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, kao i na određene tekstilne proizvode, ukoliko se ispune određeni uslovi koje definiše zemlja, davalac GSP preferencijala. Jedan od uslova je i uslov porijekla što znači da bi uvezena roba bila GSP-prihvatljiva u SAD-u, mora biti u potpunosti dobijena ili proizvedena u BiH ili da je proizvedena u BiH sa najmanje 35% dodane vrijednosti prilikom ulaska u SAD-e, te da je direktno isporučena iz Bosne iz Hercegovine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here