Povodom Dana civilne zaštite FBiH 83 kolektiva i pojedinca dobilo priznanja

0
823
Dodijeljena priznanja Federalne uprave civilne zaštite

U prostorijama Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) danas je u Sarajevu obilježen 1. mart, Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Federacije BiH. Ovom prilikom održana je Svečana sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) u okviru koje su pojedincima i kolektivima, pravnim licima, društvenim i drugim organizacijama i udruženjima, uručena priznanja za posebne zasluge u oblasti zaštite i spašavanja tokom 2018. godine.
Plaketu, Zlatnu značku, Pismenu pohvalu i Pisanu zahvalnicu civilne zaštite za posebne zasluge u oblasti zaštite i spašavanja tokom 2018. godine, koje dodjeljuje Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ), dobilo je 83 kolektiva i pojedinca (kompletan spisak pogledajte ovdje).
Plaketa civilne zaštite za izuzetan doprinos u organiziranju, opremanju i jačanju sistema zaštite i spašavanja u Federaciji BiH dodijeljena je Eugenu Ćubeli iz Mostara i Muhamedu Kudiću iz Velike Kladuše.
Zlatnu značku civilne zaštite za postignute rezultate u radu, organiziranju, opremanju i jačanju sistema zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u FBiH dobili su: Vesna Rubin (Travnik ), Semir Šatorović (Zenica ), Ramo Dautbašić (Sarajevo), Ilija Stević (Tuzla), Enver Grahić (Kakanj), Adil Ferhatović (Goražde), posthumno Adis Šehović (Sarajevo), postuhumno Davor Vujinović (Sarajevo), Samir Šabanović i Samir Džihić (Sarajevo).
(Kompletan spisak pojedinaca, kolektiva i udruženja koji su dobili zahvalnice civilne zaštite pogledajte ovdje).
Zapovjednica Štaba Jelka Milićević u pismu koje je pročitano, je čestitala dobitnicima priznanja i, pošto se ovogodišnji dan civilne zaštite obilježava pod geslom ‘dječija sigurnost-naša odgovornost’, pozvala strukture civilne zaštite, ali i druga relevantna tijela da pokrenu nove i podrže postojeće aktivnosti za zaštitu, ali i obrazovanje i obuku najmlađih i najranjivijih sugrađana kako bi se i kod njih podigla svijest i reducirali rizici od različitih opasnosti u kojima se mogu zateći.
Načelnik Štaba i direktor FUCZ Fahrudin Solak rekao je kako je ovo prilika da se zahvale onima koji su bili uz njih u proteklom periodu u odgovoru na prirodne i druge nesreće ali i uklanjanju neeksplodiranih ubojnih sredstava i mina, potragama, spašavanju…