Predsjednik Slovenije dolazi na Sarajevo Business Forum 2019

0
688
Borut Pahor, predsjednik Slovenije dolazi na SBF 2019

Predsjednik Republike Slovenije, Borut Pahor potvrdio je učešće u vodećoj poslovno-investicijskoj konferenciji Jugoistočne Evrope, Sarajevo Business Forumu 2019 koji će se održati od 17. do 19. aprila 2019.godine
Kao visoka zvanica i gost prošlogodišnjeg Foruma, Pahor je održao govor u kojem je izrazio snažnu podršku Slovenije prema Bosni i Hercegovini u njenim zalaganjima da postane članica Evropske Unije i NATO-a.
Republika Slovenija, koja je od 2004. godine članica Evropske unije, među najvećim je investitorima u BiH i time značajno doprinosi njenom privrednom rastu i razvoju. Trenutno, u BiH posluje oko 500 slovenačkih firmi, koje zapošljavaju oko 15.000 radnika. Najznačajniji investitori su: Mercator d.d. Ljubljana, Petrol Slovenska Energetska Družba Ljubljana, Droga Kolinska Živilska industrija Ljubljana i Triglav INT.
Dolazak na jubilarni, deseti Sarajevo Business Forum, koji organizuje Bosna Bank International (BBI) Sarajevo u saradnji sa Islamic Development Bank Group, a pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, najavili su i privrednici iz Republike Slovenije i drugih zemalja članica EU.