Predstavljena analiza tržišta peradarskih proizvoda u Hrvatskoj: Velika šansa za proizvođače iz BiH

0
896
U Vanjskotrgovinskoj komori BiH održana je prezentacija USAID/Sweden FARMA II projekta

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH danas je održana prezentacija USAID/Sweden FARMA II projekta koja obuhvata istraživanje tržišta peradarskih proizvoda u Hrvatskoj. Analiza je izrađena s ciljem podrške proizvođačima iz BiH i informisanja o promjenama stanja u odnosu na 2012. godinu, posljednju punu godinu kada su bh. kompanije izvozile na tržište Hrvatske (prije njenog pristupanja Evropskoj uniji).
“USAID i Ambasada Švedske će kroz naš zajednički FARMA II projekat nastaviti da podržavaju sektor peradarstva u otvaranju novih tržišta, što će rezultirati prilikama za stotine proizvođača peradi širom zemlje”, izjavio je Andrew Boegel, direktor Odjela za ekonomski razvoj Misije USAID-a u BiH.
Boegel je dodao da je USAID/Sweden FARMA II projekat pripremio analizu podataka, pokazujući promjenu stanja u kategorijama koje su najrelevantnije za bh. izvoznike. Na primjer, rekao je Boegel, između 2012. i 2017. godine uvoz u kategoriji svježeg pilećeg rasjeka je porastao za 289%, dok je uvoz zamrznutog pilećeg rasjeka smanjen za 41%.
“BiH je 2012. godine bila jedan od glavnih dobavljača peradarskih proizvoda na hrvatsko peradarsko tržište, a vrijednost izvoza je iznosila 14 miliona KM godišnje uz snažan tržišni udio – 85% ukupnog uvoza u kategoriji svježeg pilećeg mesa. Međutim, kada se Hrvatska pridružila EU taj izvoz je zaustavljen, a tržište je preplavljeno proizvodima iz drugih evropskih zemalja”, zaključio je Boegel.
Ovaj izvještaj pruža daje detaljan pregled stanja na tržištu, uz prikaz ključnih distributera, postojećih dobavljača, pakovanja i informacija o cijeni. Također, ukazuje na nivo interesa različitih distributera da rade sa dobavljačima iz BiH i predlaže neke od načina za uspješan ulazak/povratak ovo tržište.
Peradarstvo u BiH, prema podacima OECD-a, ima potencijal i veliku šansu da u okviru cjelokupne poljoprivredne proizvodnje postane najveći sektor za proizvodnju mesa do 2020. godine uz godišnji porast od 2,3%. Pokrivenost uvoza izvozom za sektor peradarstva 2017/2016. bio je rekordan i iznosio 165%. Međutim, još uvijek nije dostignut nivo izvoza iz 2012. godine prije ulaska Hrvatske u EU.
Kompanijama iz sektora peradarstva svakako treba čestitati na odličnoj strukturi razmjene jer prerađevine od mesa peradi u ukupnom izvozu učestvuju sa 72% vrijednosti. Značajno bi bilo otvaranje tržišta EU iz ugla diversifikacije tržišta jer se trenutno 98% bh. izvoza odnosi na CEFTA zemlje. Izlazak na EU tržište koje ima ekonomsku snagu svakako će doprinjeti razvoju kompanija iz sektora peradarstva u BiH.
Na okruglom stolu je ponovo naglašena neophodnost bržeg i efikasnijeg reagovanja nadležnih institucija u koordinaciji sa svim akterima za obezbjeđivanje plasmana novih proizvoda na nova tržišta.