Predstavljena ‘Plava knjiga’ za vođenje ekonomske politike FBiH

0
1119
BiH mora promijeniti čitav koncept razvoja da bi postala zemlja visokog dohotka, rečeno je na promociji 'Plave knjige'

U Sarajevu je danas održana zajednička konferencija Vijeća stranih investitora BiH, Vlade Federacije BiH i Udruženja poslodavaca FBiH, pod nazivom ‘Novi put razvoja FBiH – Plava knjiga’.
Autori ‘Plave knjige’, svojevrsne kompilacije konkretnih mjera koje bi Vlada FBiH trebala poduzeti u cilju stvaranja novog modela rasta, su članovi Ekonomskog savjeta Vlade FBiH. Pored njih u pisanju ‘Plave knjige’ su sudjelovali i predstavnici Vijeća stranih investitora, Udruženja poslodavaca FBiH i Zavoda za privredni razvoj FBiH koji su obradili različite oblasti poput pitanja stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta, strategije privlačenja stranih investicija, te pitanja nezaposlenosti, javne potrošnje, fiskalne politike i državnih preduzeća.
Uvodničari konferencije su bili Christiane Hohmann, ambasadorica SR Njemačke u BiH i Matthew Lawson, zamjenik šefa misije Ambasade Velike Britanije u BiH, koji su naglasili da će ‘Plava knjiga’ poslužiti Vlastima u Federaciji BiH za ponovno pokretanje i ubrzavanje procesa ekonomskih reformi.
Predsjednik Ekonomskog savjeta Vlade FBiH, prof. dr. Vjekoslav Domljan je na početku prezentirao nacrt ‘Plave knjige’ ističući da ona ukazuje na put koji Federacija BiH mora proći da bi postala ekonomija visokog dohotka. Važnost ‘Plave knjige’ je u tome što ukazuje na problem upadanja u zamku strukturne transformacije i kako izbjeći tu zamku.
Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da radovi poput te knjige omogućavaju da, uz učešće svih relevantnih faktora u društvu, trasiramo novi put BiH koji će uključivati mnogo više gledišta, a ne samo stranačke programe koji budu pretočeni u program Vlade.
Predsjednik Vijeća stranih investitora Branimir Muidža naveo je da je oko 60 njihovih stručnjaka učestvovalo u izradi ‘Plave knjige’ i da očekuju da sve vlade u BiH pristupe realizaciji njihovih preporuka.
Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kazao je da su reforme bolne i da ne mogu nikako svima odgovarati jer će neko biti na dobitku, a neko oštećen, ali da je potrebno gledati ukupan ambijent.
U okviru konferencije održana su tri panela pod nazivom: Javni sektor, Ekonomski razvoj i Financijski sektor. Panelisti konferencije su bili: premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, članovi Ekonomskog savjeta Vlade FBiH, prof. dr. Vjekoslav Domljan, prof. dr. Goran Miraščić, prof. dr. Sead Kreso, prof. dr. Aziz Šunje, prof. dr. Matej Živković i prof. dr. Igor Živko, zatim, Branimir Muidža, predsjednik Vijeća stranih investitora BiH, Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, Ljubiša Đapan, direktor Federalnog zavoda za programiranje razvoja, Mubera Brković, član Upravnog odbora Vijeća stranih investitora BiH, Francisco Parodi, šef misije MMF-a, Refika Prašović, direktor u sektoru finansija J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo, Snježana Köpruner, generalni direktor GS – Tvornica mašina Travnik, Ian Brown, šef EBRD-a u BiH, Tomislav Majić, predsjednik Udruženja LiNK Mostar i Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.
Finalna gledišta i komentare sa rasprave će autorima ‘Plave knjige’ poslužiti da finaliziraju svoje priloge, a Vladi FBiH će to poslužiti kao input u izradi dokumenta ekonomske politike za 2018. godinu.