PREF: Fondu PIO RS biće isplaćena dividenda od 5,08 miliona KM

0
376
Ukupni prihodi PREF-a u 2021. iznose 13,2 miliona KM što je za 12% više nego 2020. godine

Upravni odbor Fonda PIO je na posljednjoj sjednici, u funkciji Skupštine PREF-a (Društvo za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS), usvojio godišnji izvještaj o poslovanju PREF-a i donesena je odluka o isplati dobiti prema kojoj će se Fondu PIO Republike Srpske isplatiti dividenda u iznosu od 5,08 KM što je gotovo isti iznos kao i prošle godine.
Prema revidiranim finansijskim izvještajima PREF-a, u 2020. godini je ostvarena neto dobit u iznosu od 8,43 miliona KM. Po prvi put revizorska kuća Ernst & Young je revidirala finansijske izvještaje. Dobijeno je pozitivno revizorsko mišljenje, kao i tokom svake od deset godina od osnivanja Društva za upravljanje PREF-om i PREF-a.
Za rezultat PREF-a, između ostalog zaslužni su prilivi od dividende, obveznica i stranih ulaganja.
Šest emitenata RS iz portfelja PREF-a su isplatili dividendu u ukupnom iznosu od 6,24 miliona KM. To su Telekom Srpske a.d. Banja Luka, TGT a.d. Laktaši, Meridian a.d. Banja Luka, Gas promet a.d. Istočno Sarajevo – Pale, Romanijaputevi a.d. Sokolac i Hidroelektrane na Drini.
“Ukupni prihodi Fonda iznose 11,77 miliona KM. Od toga, kao i svake godine do sada, isplaćujemo dividendu u maksimalno zakonom dozvoljenom iznosu. Kao rezultat procesa restrukturiranja portfelja od osnivanja i u 2020. godini je nastavljen trend stabilnih prihoda od kamata po osnovu ulaganja u dužničke hartije od vrijednosti i depozite. Trenutno je oko 40% portfelja PREF-a u dužničkim finansijskim instrumentima, depozitima i gotovini što pruža uvjerenje da ćemo i u budućnosti pružati podršku penzijskom sistemu Republike Srpske. Jedna od aktivnosti, na koju možemo biti ponosni predstavljaju operacije na međunarodnom tržištu. Prošle godine smo oprezno iskoračili na strane berze i u skladu sa načelima sigurnosti, likvidnosti i profitabilnosti osigurali dodatni izvor prihoda iz inostranstva. Ostvarili smo povrate na uloženu imovinu od oko 15% i dobili prve dividende”, saopšteno je iz uprave Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske.