Premijeri u FBiH: Ubrzati pregovore BiH sa Pfizerom za nabavku 500 hiljada vakcina

Vijeću ministara BiH bit će upućen zahtjev za pojačanom kontrolom granica te neophodnost uvođenja testa, posebno radi predstojećih vjerskih praznika

0
399
Novalić traži hitno usvajanje zakona kako bi sve porodilje u FBiH primale naknadu od 1.000 KM

Premijer FBiH Fadil Novalić i zamjenik premijera FBiH Vesko Drljača održali su danas sastanak putem video linka s kantonalnim premijerima, s ciljem definiranja zajedničkih aktivnosti i mjera na saniranju pogoršane epidemiološke situacije izazvane koronavirusom u cijeloj Federaciji.
Novalić je ovom prilikom kazao da je nabavka vakcina za građane u FBiH prvi prioritet u radu Federalne vlade, te da Vlada na tom pitanju radi 24 sata dnevno dok ne nabavi vakcine za građane.
“Obavili smo razgovore sa ambasadama SAD, Kine i Rusije, ali i s drugim ambasadama čije zemlje proizvode vakcinu. Dobili smo određene informacije i instrukcije, te smo već u Kinu uputili tražena pisma, kao i zahtjeve, kako bi direkno ušli u proces nabavke vakcina. S obzirom na to da Pfizer i dalje insistira na pregovorima direkno s državom, hitno ćemo zatražiti od Vijeća ministara BiH, da se država odmah uključi u pregovore za potrebe nabavke vakcina za Federaciju. Uključili smo i ostale mehanizme, poslali i na druge adrese pisma i zahtjeve, a nismo odustali ni od nabavke vakcina Sputnik V. U naredna 2-3 dana očekujemo makar jedan pozitivan odgovor“, kazao je Novalić.
Na sastanku je prezentirana i informacija o epidemiološkoj situaciji u FBiH na dan 29. mart. Prema tim podacima na nivou FBiH sedmodnevna incidenca iznosi 344 slučaja na 100 hiljada stanovnika, a najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom (778), Zapadnohercegovačkom (757) i Bosansko-podrinjskom kantonu (716). Sedmični indikatori, pored ostalog, pokazuju da je u FBiH broj novih potvrđenih slučajeva povećan za 13,5 posto, a broj hospitaliziranih pacijenata za 5,6 posto.
Kantonalni premijeri prezentirajući nove podatke o epidemiološkoj situaciji u kantonima ukazali su na povećan broj hospitaliziranih pacijenata s težom kliničkom slikom. Pozdravili su danas prezentirane aktivnosti Vlade FBiH na nabavci vakcina.
Konstatovano je da je neophodno produžiti postojeće epidemiološke mjere, te pojačati nadzor nad njihovim provođenjem. Zaključeno je da se i s današnjeg sastanka uputi Vijeću ministara BiH zahtjev za pojačanom kontrolom granica, shodno pogoršanoj epidemiološkoj situaciji, te neophodnost uvođenja testa, posebno radi predstojećih vjerskih praznika. Bit će upućen i zahtjev da konačno profunkcionira Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje s ciljem ujednačavanja mjera na cijelom prostoru BiH. Također, premijeri FBiH i kantona saglasni su da Vlada FBiH zatraži od Vijeća ministara BiH hitno pokretanje aktivnosti prema proizvođaču Pfizer, koji insistira i prepoznaje u komunikaciji jedino državu, a za nabavku 500 hiljada vakcina ovog proizvođača za potrebe Federacije.
Povodom predstojećih vjerskih blagdana premijeri u Federaciji su zaključili da će premijer Novalić u njihovo ime uputiti pismo vjerskim zajednicama u BiH s molbom da se poduzmu i dodatne neophodne aktivnosti, te apeli prema vjernicima s ciljem poštivanja mjera u vrijeme pogoršane epidemiološke situacije.
Na prijedlog premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića, s obzirom na povećan broj oboljelih migranata na području tog kantona, zatražit će se od Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva predlaganje i dodatnih mjera kako bi se suzbilo širenje virusa uzrokovano uglavnom njihovim kretanjem.
Naredni sastanak premijera u Federaciji bit će održan u utorak, saopćeno je iz Vlade FBiH.