Prihod bonitetno pouzdanih kompanija u BiH oko 17,4 milijardi KM

0
794
Na pressu u VTK BiH najavljen poslovna konferencija 'Pouzdanost 2019'

Certificiranje poslovne pouzdanosti uobičajena je praksa u međunarodnom okruženju kojom kompanije jačaju svoj ugled i povjerenje, a poslovna javnost i u našoj zemlji sve više prepoznaje kvalitetne certifikate i njihovu stvarnu vrijednost. Jedan od onih koji ima kredibilitet i već godinama je međunarodno priznat je certifikat bonitetne pouzdanosti koji izdaje LRC d.o.o., najveća bonitetna agencija u BiH.
Rezultati poslovanja kompanija analizirani su kroz pokazatelje iz različitih grupa: likvidnost, solventnosti, profitabilnost, a analiza obuhvata historijske rezultate poslovanja kao i očekivane trendove: prethodne dvije godine i projekcija za narednu godinu.
Od 33.097 kompanija koliko ih je u 2018. predalo završne finansijske izvještaje nadležnim institucijama, samo njih 5.215 zadovoljilo je međunarodno priznate kriterije i zaslužilo status bonitetne pouzdanosti. Ipak, to je povećanje od čak 16 posto u odnosu na prethodnu godinu, a gledano područno – iz Federacije BiH dolazi 3.500 takvih kompanija, dok u RS-u djeluje njih 1.715.
“Kompanije koje posluju odgovorno, kvalitetno i natprosječno ostvarile su u protekloj godini prihod od 17.388.430.122 KM, njihova dobit iznosila je 2.037.814.125 KM, izvoz je bio u vrijednosti 3.284.595.770 KM, a ukupno zapošljavaju 116.383 osobe. Ovu su podaci vrijedni spomena i priznanja”, kazao je Ahmet Egrlić, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, koja je pokrovitelj projekta ‘Pouzdanost 2019’.
“Činjenica je da bonitetno pouzdane kompanije imaju minimalni postotak negativnosti unutar jedne godine, pa se takva preduzeća ne identifikuju samo kao dobra prema prošlim rezultatima već se ukazuje i na vrijednost kompanije u budućnosti. Vrlo je bitna činjenica da u samom procesu ne postoji mogućnost proizvoljnog definiranja ocjena jer se one izračunavaju automatski po unosu finansijskih izvještaja i drugih poslovnih informacija, u potpuno kontroliranom okruženju, bez mogućnosti bilo kakve manipulacije podacima. Na taj način osigurana je puna objektivnost, relevantnost i pouzdanost dobijene ocjene na koju se poslovni partneri mogu osloniti. To je prepoznao i gotovo cjelokupan bankarski sektor s obzirom na to da se 95% banaka oslanja na LRC BIS”, rekao je Emil Kučković, direktor Poslovnih novina i izvršni direktor LRC-a.
“Poslovne novine u suradnji sa LRC-om na petoj po redu konferenciji ‘Pouzdanost’ imaće zanimljive goste i predavače, uspješne ljude iz svijeta biznisa poznate u BiH i regionu među kojima su: Sanja Lopar, prva žena u Jugoslaviji u svijetu nafte i jedina Evropljanka u svijetu cigara, Davor Bilman, licencirani predavač za radionice i treninge na području vođenja, prodaje, komunikacije, timskog rada, poslovnog pregovaranja i coachinga, te Blanka Lasić, osnivačica i vlasnica društva Mindist, koje kao glavni cilj ima savjetovanje na području osobnog i organizacijskog razvoja. Također, i ove godine štampaćemo specijalnu publikaciju Poslovnih novina posvećenu bonitetno pouzdanim kompanijama”, kazala je Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica Projekta.
Ovogodišnja javna promocija bonitetnih kompanija biće održana 27. novembra u sarajevskom hotelu Hills na poslovnoj konferenciji ‘Pouzdanost 2019’.