Prihodi kompanija kojima rukovode žene oko 2,4 milijarde KM

0
893
Žene pouzdan partner u poslovnom svijetu: Ostvareni prihodi od preko 2,4 milijarde KM

Bonitetna kompanija LRC u saradnji sa Poslovnim novinama, već četvrtu godinu zaredom realizira projekt ‘Pouzdanost’, s ciljem da se na domaćem tržištu identificiraju firme koje bilježe natprosječne poslovne rezultate, a od 32.292 bh. kompanije, njih 14 posto (4.511), ispunilo je kriterijume bonitetno pouzdanih.
Važan segment ovog dijela domaće privrede su i menadžerice, a kada su u pitanju bonitetno pouzdane kompanije, na rukovodećoj poziciji nalazi se njih 986, odnosno 22 posto. One tako učestvuju u 15 posto izvoza, te po 14 posto prihoda, dobiti i broja ljudi koje zapošljavaju.
Ostvareni prihodi bonitetnih kompanija u kojima su žene prvi operativci su 2,4 milijarde KM, dobit iznosi preko 294 miliona KM, izvoze proizvod u vrijednosti 474 miliona KM, te zapošljavaju 14.669 osoba.
Najviše njih dolazi iz Kantona Sarajevo, a zatim slijede Banjalučka regija i Tuzlanski kanton. Da se žene odlično snalaze u poslovnom okruženju pokazuje podatak da čak 404 kompanije u kojima su one na rukovodećoj poziciji imaju kontinuitet pouzdanosti.
Certificiranje kompanija uobičajena je praksa na međunarodnom tržištu, a ‘Zvijezda bonitetne pouzdanosti’ već je dugi niz godina prepoznata kao znak rezerviran isključivo za vrhunska preduzeća koja su zadovoljila stroge međunarodne analitičke standarde. Analitička metoda izračuna temelji se na službenim godišnjim finansijskim izvještajima poslovnih subjekata, te se oni prema kriterijima uspješnosti i likvidnosti razvrstavaju u više bonitetnih razreda.
Najuspješniji privredni subjekti u BiH laskavo priznanje bonitetno pouzdanih kompanija dobit će 28. novembra, kada će biti održana konferencija posvećena ovoj pozitivnoj privrednoj priči u regiji, čiji je suorganizator BBI VIP Business Club, a specijalni partner Express Courier.