Prilike u jugoistočnoj Evropi iz ugla investitora

0
734
BC Partners učestvuje na EBRD-ovom godišnjem sastanku i biznis forumu u Sarajevu

Na godišnjem sastanku i biznis forumu EBRD-a u Sarajevu 8. i 9. maja učestvovat će vodeća međunarodna investiciona kompanija, BC Partners, što će biti njeno prvo javno pojavljivanje u regionu nakon okončanja procesa kupovine većinskog udjela United Grupe od investicionog fonda KKR u martu ove godine.
Ovo je najveća strana direktna investicija u regionu i jedna od najvećih u jugoistočnoj Evropi. United Grupa, kao vodeći provajder medijskih i komunikacionih usluga u jugoistočnoj Evropi, posluje pod brendovima SBB, Sport Klub, N1, Nova, kao i Telemach u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori.
Stelios Elia, generalni direktor BC Partners-a, učestvovat će na panelu ‘Potencijal jugoistočne Evrope: gledište investitora’ drugog dana konferencije (9. maj). Ovo je prvi put da EBRD održava svoj godišnji sastanak na Balkanu, od 2010. godine kada je bio u Zagrebu.
Stelios Eliu će se na ovom značajnom panelu pridružiti i eksperti u politici, ekonomiji i medijima: Zsuzsanna Hargitai, Regionalna direktorica za zapadni Balkan – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je bila jedan od prvih investitora United Grupe; zatim Victoriya Boklag, CEO United Grupe, i veteran priče o rastu grupe koja je postala regionalni lider u razvoju biznisa tokom protekle dvije decenije; John Simpson, urednik međunarodnih odnosa za BBC i veteran u izvještavanju o političkim i ekonomskim prilikama na Balkanu i Dr Wolfango Piccoli, potpredsjednik u Teneo Risk and Intelligence, globalnoj savjetodavnoj firmi u oblasti politike, koja je visokospecijalizovana za ekonomiju i politiku južne Evrope.
Među ostalim temama, na panelu se očekuje i diskusija o daljim investicijama u regionu i izvozno orjentisanim mogućnostima za države Balkana, kroz primjer zatvaranja transakcije između United Grupe i BC Partners. Napravit će se i poređenje zašto su u periodu 2004-2016. godine Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija, koje su se EU priključile 2004. godine ili kasnije, kumulativno privukle bruto strane direktne investicije od skoro 700 milijardi USD, za razliku od zemalja Zapadnog Balkana (Srbije, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Kosova)
koje su privukle samo 50 milijardi USD, za isti period*. Panel će otkriti zašto su na dugoročnim osnovama i trendovima ova tržišta interesantna investitorima i zašto postojeći problem ‘odliva mozgova’ obučene i obrazovane radne snage, kao i zabrinutost oko vladavine prava mogu postaviti ekonomiju i biznis u nezgodan položaj i spriječiti ih da dosegnu svoj puni potencijal.
__________
*Izvor: IMF Working Paper (August 2018) – Foreign Direct Investment in New Member States of the EU and Western Balkans: Taking Stock and Assessing Prospects