Privremeno ukinute carine na uvoz električnih automobila u BiH

Do kraja godine ukinute carine na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjuje carinska stopa za uvoz hibridnih automobila sa dosadašnjih 15% na 5%

0
67
Porastom uvoza električnih vozila u BiH doći će do otvaranja novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa

Vijeće ministara BiH danas je donijelo Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do kraja 2022. godine, nakon inicijative Privredne komore BiH.
Odlukom se do kraja godine ukida carina na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjuje carinska stopa za uvoz hibridnih automobila sa dosadašnjih 15% na 5%.
Na ovaj način Vijeće ministara BiH želi motivisati građane, te javni i privatni sektor, na kupovinu i uvoz ove vrste automobila, s ciljem smanjenja zagađenja vazduha i bolje zaštite životne sredine, ali i podizanja bezbjednosti u saobraćaju.
Istovremeno bi zbog porasta uvoza električnih i hibridnih vozila u BiH trebalo doći do otvaranja novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa, ali i porasta ulaganja u električne punjače, što je još jedan podsticaj ubrzanju realizacije projekta električnih punjača za ovu vrstu vozila, čija je priprema u toku.
Uvođenjem značajnih olakšica na uvoz električnih i hibridnih vozila Vijeće ministara BiH će doprinijeti dekarbonizaciji kao jednom od ključnih stubova Zelene agende za Zapadni Balkan u borbi pritiv klimatskih promjena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here