Priznanje ministrima Dediću i Zukiću za podršku organskom sektoru

0
1052
Ministri Dedić i Zukić na promociji organskih proizvođača

U organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije BiH danas je u Centru za razvoj i podršku organskim proizvođačima održana promocija organskih proizvođača uz degustaciju organske hrane.
Ovaj događaj organiziran je u okviru projekta ‘Socijalno uključivanje i osnaživanje mladih kroz podršku razvoju Centra za učenje u organskoj proizvodnji’ a finansira se iz Višegradskog fonda uz učešće brojnih regionalnih organizacija za promociju organske hrane.
Prilikom dodjele priznanja ‘Zlatna korpa organskih proizvoda’. koju je udruženje Organsko FBiH dodijelilo Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u znak zahvalnosti i podrške organskom sektoru, medijima su se obratili ministar Zukić i ministar Dedić istakavši važnost razvoja organske poljoprivrede.
“Nakon usvajanja Zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji, Ministarstvo trenutno radi na izradi podzakonskih akata kako bismo što bolje regulisali ovu oblast u skladu sa principima EU. Već je izrađen Pravilnik za organsku biljnu i stočarsku proizvodnju u kojem se detaljnije propisuju pravila organske proizvodnje. Ne samo da predstavlja ogromnu mogućnost za razvoj naše zemlje s obzirom da za ovim proizvodima vlada velika potražnja na inostranom tržištu, organskim načinom proizvodnje štiti se i okoliš“, istakao je ministar Dedić.
On je dodao da je u organskoj poljoprivredi, upotreba pesticida i drugih hemikalija svedena na minimum, tako da ova proizvodnja, osim na zdravlje ljudi, povoljno utiče na poljoprivredno zemljište, ekosisteme i cjelokupni okoliš.
Na promociji je naglašena potreba prenosa vještina i znanja proizvođačima u ovom sektoru, kako bi se osigurao konstantan razvoj proizvodnje, te ekonomsko jačanje organskih proizvođača koji moraju ići u korak sa regionalnim trendovima u ovom perspektivnom sektoru.