Prodaja računara u prvom kvartalu pala 30%, Lenovo i dalje lider u svijetu

0
382
Istraživanje je pokazalo da računar nikada nije koristilo 18,9% pojedinaca u domaćinstvu

Prema preliminarnim rezultatima Gartnera, isporuke personalnih računara širom svijeta iznosile su ukupno 55,2 miliona jedinica u prvom kvartalu 2023, što je pad od 30 posto u odnosu na isti period 2022. godine.
Nepovoljna kombinacija prekomjerne ponude i stalne niske potražnje za računarima zbog ekonomske nesigurnosti i nedostatka motivacije za kupovinu, dovela je do drugog uzastopnog kvartala pada u odnosu na prošlu godinu.
Najbolji dobavljači na svjetskom tržištu personalnih računara ostali su nepromijenjeni u prvom kvartalu 2023, a Lenovo je zadržao prvo mjesto u isporukama s 23,3 posto tržišnog udjela. HP je zadržao drugo mjesto s 21,8% udjela, Dell je ostao treći (17,3%), Apple četvrti (8,7%), ASUS peti (7,1%), a Acer šesti (6,4%).
Svi su dobavljači pali su između 24,2 i 36,3 posto u isporukama. Lenovo je zabilježio najveći godišnji pad isporuka u svojoj korporativnoj istoriji tokom dva kvartala. Dok je SAD bio posebno izazovno tržište za Lenovo, firma je imala skroman rast u Japanu podstaknut kupovinom računara na kraju fiskalne godine. Ovo je bilo sedmo uzastopno tromjesečje s dvocifrenim padom isporuka za HP. HP-ove isporuke u regiji EMEA pale su za 37 posto u poređenju s prošlom godinom. Dell je zabilježio pad u četvrtom uzastopnom kvartalu u odnosu na prošlu godinu. Azijsko-pacifičko tržište bilo je najteže pogođeno, s padom isporuka za više od 40 posto. Dellov pad uveliko je posljedica slabijeg tržišta poslovnih računara, prenosi ICT Business.