Program zelenih gradova: Zenica i EBRD potpisali Memorandum o razumijevanju

0
1029
Brown i Kasumović potpisali Memorandum o razumijevanju

Delegacija Evropske banke za obnovu i razvoj na čelu sa Ianom Brownom direktorom Ureda EBRD-a u BiH, posjetila je danas gradsku upravu Zenice gdje se susrela sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, navodi se u saopćenju na web stranici Grada Zenice.
Tom prilikom potpisan je Memorandum o razumijevanju između Grada Zenica i Evropske banke za obnovu i razvoj kojim je definisan okvir za unaprjeđenje i olakšavanje saradnje između potpisnica u promociji projekata u sklopu Programa zelenih gradova, što podrazumijeva podršku i sistematičan i sveobuhvatan pristup pitanju rješavanja i ublažavanja klimatskih promjena u urbanom planiranju i ulaganju u infrastrukturu.
“Zenica se sve više približava Evropskoj uniji. Pristupili smo Programu zelenih gradova. Konsultanti EBRD-a koji će biti angažovani donatorskim sredstvima Austrijske vlade će nam pomoći u identificiranju svih izvora zagađenja u gradu Zenica. Zajedno ćemo raditi na pripremi prioritetnih ‘zelenih’ projekata”, kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović.
U cilju implementacije Programa zelenih gradova, EBRD će angažovati konsultante koji će izraditi Studiju o svim izvorima zagađenja u gradu Zenica (zagađenje zemljišta, zraka). Na osnovu rezultata Studije će biti pripremljen detaljan plan investicija prema prioritetima i pregledom troškova koje je potrebno finansirati za realizaciju projekata.
“Potpisivanje ovog Memoranduma predstavlja nastavak i jačanje saradnje između EBRD-a i Grada Zenica, za koju se nadam da će se u budućnosti produbiti”, istaknuo je Ian Brown.