Projekat 100 najvećih: Sutra dodjela priznanja najuspješnijim kompanijama u BiH

0
482
Na pres-konferenciji najavljena dodjela priznanja najuspješnijim kompanijama u BiH i regionu

Analizu poslovanja velikih, srednjih i malih kompanija za Poslovne novine i ove godine uradila je najveća domaća bonitetna agencija LRC d.o.o. iz Sarajeva, na uzorku od 33.097 kompanija koje su u roku predale svoje završne račune nadležnim entitetskim agencijama.
Od ovog broja samo je njih 797 (velikih, srednjih i malih) pronašlo mjesto na rang-listama 100 najvećih u BiH, po prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka.
Primjetno je da se izvoz iz godine u godinu povećava, kao i ukupan prihod rangiranih kompanija koji je ove godine premašio 32 milijarde KM. Nije zanemariva ni ukupna dobit svih rangiranih koja je u prošloj godini iznosila 1,7 milijardi KM.
Ove godine na rang-listama su se našle 332 kompanije koje nisu bile rangirane prošle godine, a čak 160 onih koje su se našle prvi put na listama 100 najvećih u BiH – saopćeno je na konferenciji za medije kojom su Poslovne novine, Vanjskotrgovinska komora BiH, LRC BIS, Addiko Bank i EuroExpress brza pošta najavili 32. gala svečanost ‘100 najvećih”, prvu regionalnog karaktera, koja će biti održana 18. septembra u sarajevskom hotelu Hills.
“U ovom specijalnom izdanju Poslovnih novina objavljujemo 250 najvećih kompanija po prihodu iz pet zemalja regiona. Ali analizu smo uradili za Top 600 kompanija u Sloveniji, Hrvatskoj Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji. Došli smo do podatka da su one oprihodovale 110 milijardi eura, te da u regiji samo 13 kompanija ima prihode preko milijardu eura.
Važan sadržaj ovogodišnje publikacije je i analiza poslovanja kompanija u čijim upravljačkim strukturama su žene. Od ukupnog broja rangiranih firmi, njih 17 posto vode žene. Rangirane kompanije u 100 najvećih u BiH kojima upravljaju žene u prošloj godini inkasirale su 292 miliona dobiti ili 43 posto više nego godinu ranije. Također su ostvarile 816,9 miliona KM izvoza, što je povećanje za tri posto u odnosu na godinu prije“, istaknula je Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica projekta 100 najvećih u BiH.
Ona je dodala da će ove godine prvi put biti objavljeni podaci vodećih deset kompanija prema konsolidovanim izvještajima, koje su ostvarile više od sedam milijardi KM ukupnog prihoda.
“Veliko je zadovoljstvo kada i uprkos nezahvalnoj političkoj situaciji svjedočimo uspješnom poslovanju bh. kompanija. Podatak da su od 12,2 milijarde KM izvoza koliko je ostvarila
cijela privreda BiH u prošloj godini, više od 6,8 milijardi KM izvezle kompanije koje su rangirane na listama 100 najvećih u BiH dovoljan je pokazatelj značaja ovih kompanija za unapređenje ekonomije BiH. Također, uspješno poslovanje nagrađenih kompanija treba podstaći donosioce odluka na svim nivoima vlasti da nastave sa reformama u cilju rasterećenja privrede kako bi kroz bolji poslovni ambijent omogućili brži rast i razvoj ekonomije BiH“, istakao je Ahmet Egrlić, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.
Iako brojke djeluju impozantno, generalno smo malo tržište u odnosu na ona velika svjetska i zato je stvaranje jedinstvenog regionalnog tržišta koje će moći konkurisati onim velikim i razvijenim veoma važno, naglasio je to Emil Kučković, izvršni direktor LRC-a.
“Treba naglasiti da će se ove godine, prvi put, dodijeliti priznanja i za najbolje kompanije u regiji, u kategoriji ‘Regionalni lideri’. Naime, projekt ‘100 najvećih’ od prije dvije godine dobio je regionalni karakter izlaskom na tržište izvan BiH, a sada će se pored Crne Gore, dodjela nagrada najuspješnijim kompanijama održavati i u Srbiji“, kazao je Kučković.