Projekat EU4Business: 4,7 miliona eura podrške bh. podzetnicima

0
412
Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU

Projekat EU4Business je u cilju unapređenju konkurentnosti, očuvanju i otvaranju novih radnih mjesta najavio početak provođenja 34 razvojna projekta vrijedna 4,7 miliona eura za pomoć sektoru turizma, poljoprivredno-prehrambenom sektoru i ruralnom razvoju, te jačanju poduzetništva u BiH.
Osim ove podrške, EU je najavila 73,5 miliona eura za ublažavanje društveno-ekonomskih posljedica pandemije Covid-19 u BiH, kao i 250 miliona eura makro-finansijske pomoći.
“Zadovoljstvo mi je što mogu najaviti našu podršku poslovnoj zajednici u BiH, koja je uslijedila ubrzo nakon što smo osigurali urgentnu pomoć zemlji u vidu medicinske opreme za borbu protiv Covid-19. Danas obilježavamo početak nova 34 projekta podrške kompanijama, poljoprivrednim proizvođačima i poduzetnicima koji će se fokusirati na uvođenje novih informaciono-komunikacionih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, turizmu i zapošljavanju, koji su snažno pogođeni pandemijom. Ovi projekti predstavljaju tek početak pomoći EU za oporavak pogođene BiH ekonomije”, izjavio je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Johann Sattler.
Ova 34 projekta su odabrana u skladu sa kriterijima četiri javna poziva za dostavljanje prijedloga projekata objavljenim 2019-2020. u okviru projekta EU4Business.
EU4Business je projekat vrijedan 16,1 miliona eura, od čega 15 miliona finansira Evropska unija, a 1,1 milion eura SR Njemačka. Projekat zajednički implementiraju GIZ, UNDP i ILO u periodu od aprila 2018. do marta 2022. godine.