Projekt Diaspora Invest u pet godina podržao 164 kompanije u BiH

0
336
Završna konferencija USAID-ovog projekta Diaspora Invest (foto: Fena)

USAID je kroz projekt Diaspora Invest od aprila 2017. do danas podržao 164 kompanije koje su u tom periodu stvorile 1.571 novo radno mjesto i više od 54,4 miliona KM novih investicija u Bosni i Hercegovini, rečeno je danas na završnoj konferenciji USAID-ovog projekta Diaspora Invest.
Istaknuto je i da je tokom trajanja projekta osigurana podrška u posredovanju domaćih kompanija za izlazak na međunarodno tržište. Investitori iz dijaspore dolaze iz 22 zemlje svijeta, a njihova ulaganja u BiH pokrivaju 64 lokalne zajednice.
Ambasador SAD u BiH Eric Nelson istakao je da se danas obilježava kraj petogodišnjeg USAID-ovog projekta u koji je Vlada SAD uložila 6,6 miliona KM što je pomoglo članovima dijaspore da se vrate u BiH i pomognu ulaganja.
Investicija je generirala 22 miliona dolara, a samo u ovoj godini prihodi su iznosili više od 74 miliona dolara, dodajući da je specifičan aspekt ovog projekta to što je većina tih investicija usmjerena u manje lokalne zajednice poput Lopara i Livna i zapošljavaju najveći broj ljudi.
Kako je pojasnio predstavnik Biznis centra bh. dijaspore Armin Alijagić, centra koji je osnovan u okviru USAID-ovog projekta za podršku investitorima, kroz pet godina testiran je interes dijaspore da investira u svoju zemlju porijekla i imaju značajne rezultate.
Dodaje da se Centru obratilo 200 investitora iz dijaspore kojima su na razne načine pomogli da uspostave poslovnu saradnju ili investiraju, a velika je spremnost dijaspore evidentirana jer je na dva miliona dolara razvojne pomoći dijaspora investirala 22 miliona dolara. Uglovnom se ulaže u mjesta porijekla zbog čega se svi ohrabreni da se s ovim nastavi i budućnosti, a istovremeno je povećana svijest o razvojnom potencijalu dijaspore, prenosi Fena.
Jedan od korisnika projekta je i vlasnik kompanije Ekonomik Group iz Srebrenice Bojan Rankić koji kaže da njegova firma zapošljava gotovo 100 radnika, a USAID im je pomagao pri kupovini mašina zahvaljujući kojima su oni uduplali svoj kapacitet.