Promjena globalnog trenda: BRICS sve manje trguje dolarima

0
998
Ruski izvoz u rubljima u zemlje BRICS-a porastao za 720 posto

Udio izvoznih plaćanja Rusije s partnerima iz BRICS-a (Brazil, Indija, Kina, Južna Afrika) u rubljima u 2018. je godini u odnosu na 2013. porastao je za 7,2 puta, dosegnuvši 9,4% ukupnog ruskog izvoza, procjenjuje međunarodna revizijska i konzultantska mreža FinExpertiza.
“Udio plaćanja u dolarima između zemalja BRICS-a u posljednjih se pet godina postupno smanjivao, dok se izvoz iz Rusije u zemlje BRICS-a u rubljima povećao za 7,2 puta i dostigao 9,4%”, navodi se u sopćenju autora istraživanja koje je objavila agencija RIA Novosti.
Ukupno se udio dolara u izvozu u zemlje BRICS-a smanjio za 20% i dostigao 77%, odnosno 51 milijardu dolara.
Što se ruskog uvoza tiče, transakcije u dolarima su pale za 18% i trenutno čine 72,3% ukupnog ruskog uvoza, odnosno 42,4 milijarde dolara. Općenito je trgovina sa zemljama BRICS-a u posljednjih pet godina porasla s 105,4 milijardi na 125 milijardi dolara.
“Transakcije s Kinom, glavnim trgovinskim partnerom Ruske Federacije, također su podložne ovom trendu: udio dolara se smanjuje i u izvozu, i uvozu. U posljednjih su pet godina plaćanja u američkoj valuti pala za 18% u izvozu, dok su transakcije u rubljima porasle za 5,2 puta, a u eurima 11 puta”, navodi se u istraživanju, prenosi Russia Beyond.
Najznačajnije promjene u valutnoj strukturi ruskog izvoza dogodile su se u transakcijama s Indijom. Plaćanja u dolarima s New Delhijem pala su za 40% i trenutno čine 58,2% ukupnih transakcija, dok su u rubljima porasla za 33,8 puta i trenutno čine 37,2% ukupnih rusko-indijskih transakcija.
“Razlog za prestanak plaćanja u dolarima i prelazak na transakcije u nacionalnim valutama između zemalja BRICS-a je povećanje robnog prometa”, rekla je Jelena Trubnikova, predsjednica upravnog odbora FinExpertize.